En värld, Ett lag – Rikard Redin från Melbourne

Jag har fått den stora äran att ta över Daniel Strands serie, En värld – Ett lag, och jag tänkte  återuppta den med att göra ett besök i Australien för att ta reda på vad en svensk Tottenhamsupporter gör på andra sidan jordklotet! Passande nog är Spurs på besök i Sydney för match nu på lördag mot Sydney FC.

Namn/ålder?

Rikard Redin 37 Spurssäsonger gammal.

Bor/när flyttade du dit och varför?

Jag bor i Melbourne, eller närmare bestämt en förort strax sydväst om Melbourne ca 25min med bil in till stan. Jag har bott i Australien sedan September 2011. Anledningarna var många, men det har ända sedan jag var liten funnits en dröm eller längtan om att bo och leva utomlands. Jag kan verkligen inte understryka tillräckligt hur mycket jag avskyr de där 7-8 månaderna om året i Sverige som är mörka och trista. Jag träffade en tjej online och det måste ha sagt klick eller slagit slint för på något sätt slutade jag mitt jobb och sålde min lägenhet för att träffa den här tjejen. Så två flugor i en smäll.

image7

Familj?

Ovan nämnda tjej blev 3 månader efter ankomst min fru och vi har nu även en 17 månader gammal dotter som heter Audrey.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar i en butik som heter Liquorland och vad namnet avslöjar så säljer vi alkohol. Det är en butik som är en del av matvarukedjan Coles, typ motsvarande ICA. Just nu jobbar jag strötimmar (ca 15-20/vecka) men hoppas bli antagen till butikschefsutbildning om några månader.

När och varför började du hålla på Tottenham?

Varför? Jag gillar smärta och besvikelser…. Skämt å sido. Under VM 86 gillade jag ett par spelare i Englands landslag… Hoddle, Waddle och Lineker (som senare anslöt till Tottenham). Kanske gjorde jag associationen att vita tröjor där och veckorna senare på tipsextra var samma? Hur som blev det Tottenham.

Har du någon speciell favoritspelare? Nutid och dåtid.

Då var det Waddle. Den första jag kommer ihåg som gjorde en överstegsfint. De senare åren var det Keane och Bale såklart. Defoe var lika älskvärd som frustrerande, karln föddes ju offside…. I dagens trupp är det Lloris och våra unga musketörer i form av Kane, Bentaleb och Mason som är de hjärtat slår extra hårt för.

Någon speciell match du minns? Bästa Spursminne?

2-1 mot Arsenal 2010 live på WHL. Oslagbart. Tårarna rann nedför kinderna under samtliga 4 övertidsminuter i en kombination av glädje, oro och eufori.

Sedan måste de två ligacupfinalerna 2008 och 2009 nämnas med allt jobb vi i THSS gjorde i Stockholm för att arrangera de två gigantiska matchsamlingarna.

Vilken tid på dygnet går en match som har kick off 15:00 i London hos dig? Har du möjlighet att se de flesta matcher på TV eller hur bär du dig åt för att följa laget?

Det beror på när på säsongen och sommartid/normaltid. Antingen blir det kickoff vid midnatt eller kl 2 på natten. Mötena mot Arsenal tar jag mig alltid till stan för att se och de övriga är beroende på tid och tillgänglighet. De flesta matcher går att fulstreama så det blir en hel del matcher på mobilen (då datorer inte tycker om vin.. Så har jag bara en mobil att jobba med just nu). Nästa säsong blir det troligen ett abonnemang på Foxtel som är de som visar matcherna här.

Är det många Spursfans där du bor och träffas ni för att se matcher tillsammans?

Vi är ganska många. Vi har en stampub inne i stan som vi ser matcherna på (The Imperial). Vi har 5-6 st som ser varje match oavsett tid för avspark men om en stor match har bra starttid, som NLD hade senast (21.45 på en lördag), så fyllde vi puben med omkring 250 fans.

Finns det något intresse för Premier League i Australien eller är det bara inflyttade från den gamla världen som kollar?

Det är bra intresse från alla olika bakgrunder. Som sagt Australien är ett multikulturellt land. Jag besökte Sydney för 2 år sedan och såg en Spursmatch där. I halvtid stod vi utanför och pratade. 10 Spursfans. 1 svensk, 1 norrman, 2 indier, 1 amerikan, 2 britter, 1 nyzeeländare och 2 australier. OzSpurs har jobbat hårt under sina år som officiell supporterklubb och har vunnit pris för ”Årets supporterklubb i Australien” ett par gånger nu. Liknande arbete jag gjorde och ni nu gör i THSS. OzSpurs har jobbat hårt med det stundande besöket av Spurs i Sydney. (Följ gärna @OzSpurs eller kolla min Twitter @galaxyhero för bilder från Sydney). Jag skulle säga att det nog är 70-30 fördel folk som flyttat hit från Europa och av de 30 är det många som troligen är 2a generation Australier där mamma eller pappa är från England.

Vad saknar du mest hemifrån med att bo på andra sidan jordklotet?

Familj och vänner. Trist svar men det är ju så. Speciellt nu när vi har en liten tjej så önskar man att ens familj vore närmare. Sedan saknar jag hur fantastiskt organiserat Sverige är jämfört med Australien. Man märker att de bara haft drygt 100år på sig att få saker och ting att fungera jämfört med Sveriges dryga 1000år. I ett land med total avsaknad av personnummer där en elräkning används som bevis för var du bor…. Ja ni förstår ju….

Just ja. Isolering och dubbelglasfönster. Man vet inte hur man bygger hus här nere. Kallt som satan inomhus under vintern (just nu 18 grader…).

Vad är dina tankar om den gångna säsongen?

Blandade. Berg o dalbana av känslor. Är mycket glad att vi har Pochettino och vill verkligen att han ska få tid att bygga ett lag för framtiden. Hade alltid inställningen att detta var ett ombyggnadsår och att topp 10 var acceptabelt. Allt började med att vara mycket taggad av att se Pochettino som manager, men bekymrades av besluten att göra Kaboul och Adebayor till lagkapten och vice lagkapten. Laget spelade usel, oinspirerad och glädjefattig fotboll under de omgångarna. Med avsparkar mellan 1.00 och 3.00 och med de totalt oinspirerade spelarna så gjorde jag något jag inte trodde jag skulle göra – Jag sa på återseende till Spurs. Man kan säga att jag tog en paus i vårt förhållande 6-7 veckor.

Summeringen är dock +++++ jämfört med förväntningarna jag hade. Ligacupfinal och en femteplats är mycket mycket bättre än jag trodde de skulle kunna förmå första året med ny manager.

Är det på några speciella positioner som du vill få in nya spelare under sommaren? Är det någon spelare som du tycker kanske bör lämna?

MÅSTE STANNA: Lloris, Kane, Rose, Eriksen, Vertonghen, Bentaleb, Mason, Chadli, Walker och även Dier. Måste lämna är Adebayor, Kaboul och Chiriches. Vad gäller Lamela, Paulinho, Capoue och Soldado… Om bra bud kommer in så sälj. Även om Lamela har flest assist så tror jag inte han kommer blomma ut i Premier League. Jag vill så gärna, men jag ser det inte hända tyvärr.

Troligen behövs ytterligare en mittback och kanske två anfallare samt att vi plockar hem Carroll och Pritchard för att skola in dem i laget tillsammans med Dele Alli.

Ser du fram mot att Tottenham kommer till Australien för att spela mot Sydney FC och ska du gå på matchen?

Jag är mycket taggad. Att ha så långt till London är jobbigt. Jag trodde ärligt inte att jag skulle kunna få se Spurs spela på 10-15 år. Så pass dyrt är det att åka tillbaka till Sverige och Europa. Att kunna få dela detta med min fru och kanske till och med min lilla dotter är ofattbart. Min fru stödjer mig i min galenskap med att se matcher mitt i nätterna och att äntligen kunna få dela det med henne känns speciellt. Vi hoppas också att vi kan komma nära spelarna under den öppna träning de har anordnat dagen innan match.

Om någon svensk Spurs skulle besöka din stad, vad skulle vi då göra, äta, dricka och se?

Oj, det finns så mycket att göra och se i Melbourne. Det är en världsstad och det finns museum, akvarium, utställningar mm överallt hela tiden.

Inne i stan är ”laneways” ett måste att besöka. Vissa av gränderna är fulla av restauranger och andra fulla av grafittimålningar. En fantastisk gatukultur som berikar staden otroligt mycket.

image3image4

Det beror när på året man kommer. Under sommarmånaderna (december-februari) är det såklart stränderna runt om Melbourne som är ett måste. Under sommaren har man även chansen att se cricket på den mäktiga arenan Melbourne Cricket Ground eller om man vill så spelas Australian Open i tennis under januari månad.

image8

Under höst och vintermånaderna underhåller vi oss med Aussie rules. Man kan inte bo i Melbourne utan att ha ett lag i AFL (helst Hawthorn Hawks såklart.) Det går bara inte. En fantastiskt underbart kaotiskt sport som är helt underbar att se när man väl förstått alla regler.

Formel 1 går av stapeln i Mars och är ett event som hela stan känner pulsen av.

Tycker man om viner ligger Yarra Valley strax norr om stan och Mornington Peninsula strax söder om stan med många vingårdar som är öppna för besökare varje helg.

Melbourne är känt för att alltid ha något på gång oavsett om det är sport, mode, teater/musikaler, utställningar eller festivaler. Det är en otroligt multikulturell stad starka influenser från Europa (framförallt Storbritannien och Grekland), Asien (Kina, Indien och Vietnam). Influenser som präglar mat och smak.

En helg skulle vara perfekt med att vara en stund i St Kilda med strand och små restauranger som finns där för att sedan ta sig in till stan för att äta en tidig middag inne i Chinatown. Kvällen avslutas antingen med att gå på någon spelning i någon av Brunswicks många barer eller om tiden på året tillåter det en match i AFL på ett fullsatt MCG (omkring 95-100 000). Har man tur kan man fortsätta kvällen på The Imperial för att se Spurs spela kring midnatt.

Melbourne har många vackra platser runt omkring staden inom 1-4 timmars bilresa så har man tid så rekommenderas Great Ocean road varmt.

image9

Man älskar mat och dryck här så det är liten risk att du lämnar Melbourne hungrig eller törstig.

Ett stort tack till Rikard!

Can’t Smile Without You!

COYS!!!

/Sverker ”Svucka” Otterström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.