Fans i fokus: Claes Persson

Ni har som jag väntat och längtat in i det längsta. Men här är han! Allas vår "Claesoul" eller numera "connie.drama". Mannen i fråga heter Claes Persson och bor i Malmö.

1. Namn/Ålder

Claes Persson (jag finns inte i katalogen, så lägg ifrån dig den nu, Lineker). Jag är 26 år gammal, men fyller snart 27. Det är dubbelt så gammal som Sherman.

2. Bor/Familj

Jag är exilsmålänning och bor numer i Malmö, Skåne. Familj har jag och en väldigt fin sådan dessutom.

3. När började du följa Spurs? och varför?

Året var 1989 och min pappa hade varit i London på affärsresa. I London hade han, som så många andra på den tiden, valt att gå på fotboll och Tottenham – Derby var matchen som skulle avnjutas. När han kom hem hade han med sig en väldigt vacker Tottenham-halsduk i present till mig och han berättade om upplevelsen. Jag blev fascinerad över berättelsen om den timmeslånga resan med buss från centrala London norröver mot Tottenham. Hur standarden succesivt sänktes desto längre norr man kom och i Tottenham var det som att komma till en ny stad. En stad med plankor fastspikade över fönstren, en stad där skräpet blåste fram över gatorna, en stad där Steve McQueen bara hade varit näst hårdast, men en stad med ett palats mitt i all misär. Detta palats var White Hart Lane, hem till världens finaste fotbollsklubb.
Med min nya halsduk i ett krampaktigt grepp satt jag fastklistrad framför Tipsextra när Spurs spelade och det har suttit kvar sedan dess. Jag är fortfarande en 10 år gammal pojke varje gång Spurs spelar.

4. Vad tror du om Spurs framtid? Är du optimistisk?

Jag tycker det är lite svårt att sia om. Grunden och infrastrukturen finns i klubben, inget snack om den saken. Ordföranden har en vision, som förra säsongen visade att den är framgångsrik och han har dollars att backa upp den med. I Martin Jol har laget en head coach som inte är rädd för att slakta heliga kor och kan ta obekväma beslut. Dessutom har han en spelidé han följer och som spelarna verkar vara bekväma med. På grund av kvalitetsbrist på vissa positioner (läs vänster mittfält) kunde ofta laget se statiskt ut, men det finns en ryggrad i truppen med mycket hög kvalitet. Nu krävs det spetskompetens som bidrar med penetration och ideér.
Om truppen förstärks en aning och laget klarar av att kombinera en lyckad kampanj i ligan med de extra matcher och fokus som UEFA-cupspel innebär, så har man kommit en lång väg.
Som jag ser det tog klubben förra säsongen steget upp ett snäpp. Nu kan man konkurrera med de fyra stora klubbarna, men man är inte riktigt med i kampen om en ligatitel än.
Kommande säsong hoppas jag att klubben lyckas konsolidera sin position som det bästa laget utanför de fyra stora, samt har en, eller kanske två, lyckade kampanjer i någon av cuperna utan att tappa fotfästet i ligan.
Så länge klubben utvecklas för varje säsong är jag nöjd. Jag tänker inte kräva en ligatitel än, så mitt tips blir en ny femteplats, fast med fler poäng än förra säsongen och minst en cupfinal. Gärna i UEFA-cupen.
Dessutom vill jag se att Spurs blir lite mer hänsynslösa i de matcher man tar ledningen med 1-0. Förra säsongen hände det för många gånger att laget slutade spela vid ledning och det straffade sig vid många tillfällen, då motståndarna blev inbjudna att ta initiativet och sätta Spurs under press.
Man måste också ta fler trepoängare mot underlägsna lag.

Och en utbyggnation av White Hart Lane. 36 000 är en löjlig kapacitet för ett lag som kan dra det dubbla.

5. Vad behöver vi för förstärkningar? Vilka tror du kommer?

Som jag snuddat vid ovan, så behöver Spurs framför allt en vänster yttermittfältare av hög kvalitet. Gärna Damien Duff, Franck Ribery eller någon liknande. Det finns en spelare i Zenith St Petersburg som jag sett på Eurosport, som verkar vara intressant. Tror han heter Arshavin, men eftersom min ryska är lite dammig kan jag inte hitta så mycket information.
Det behövs en högerback som kan utmana Stalteri om den platsen. Det hade vi inte förra säsongen. Det finns ett par namn ute på marknaden och Spurs har uppenbarligen varit och ryckt i ett par. Jag är inte helt övertygad om att Pascal Chimbonda, Hatem Trabelsi, Jonathan Zebina eller Lucas Neill skulle vara det ultimata (framför allt inte Neill), men skulle jag tippa på någon så blir det nog en hundring på Chimbonda trots allt. Sen får han bevisa att han ska spela.
Utöver dessa positioner anser jag att det nog behövs en ersättare till Berbatov i anfallet. Troligen tänker Jol att Keane och Berbatov ska vara förstaval, med Defoe som reserv till Keane. Där behövs en spelare som kan axla targetrollen om Berbatov inte är tillgänglig. Jag är alltså inte säker på att Lee Barnard kan ta klivet upp och Tomas Pekhart behöver minst två år och tio kilo till för att ta steget upp. Det är svårt att nämna namn för alla anfallare som skulle uppfylla kriterierna, skulle nog inte vilja vara uttalade reserver till någon, men ska Spurs ta steget upp och utmana om en Champions League-plats och samtidigt kunna fokusera mental och fysisk kraft på Europaspelet behövs en spelare i paritet med Mido, Gudjohnson, Kanouté etc. Jag vet faktiskt inte vilket namn som kan vara aktuellt, men jag litar på att Damien Comolli gör det.
En sak som skulle omkullkasta detta behov, och som jag har en gnagande misstanke om kan vara förestående, är om Jol har bestämt sig för att ”go Dutch”. 4-3-3 alltså. Den kommande värvningen av Didier Zokora tyder lite på detta. Ett innermittfält med Zokora-Carrick-Jenas skulle påminna väldigt mycket om det Chelsea har och då krävs definitivt en yttermittfältare och en ny högerback. Dock ingen anfallare, skulle jag tro.

6. Hur många gånger har du sett Spurs live? Berätta om ditt senaste besök.

Jag har inte sett Spurs live så många gånger som jag skulle ha velat. Det rör sig om en fem gånger, dock endast två gånger på WHL.
Mitt senaste besök var på den avslutande matchen under säsongen 2003/04. Jag åkte med min pappa och min bror på male-bondingresa och Blackburn stod för motståndet. Det var även Teddy´s sista match i Spurströjan och förhoppningarna på en vinst var höga, inte minst för att inför fansen gottgöra för det faktum att man förlorat med 5-1 mot Middlesbrough matchen innan. Självklart vann Blackburn med 4-0 och Gus Poyet blev utvisad. Vädret var i alla fall fint och jag fick träffa Glenn Hoddle innan matchen.

7. Har du förtroende för Martin Jol? Vad behöver han förbättra? Mentala biten? Spelsystem?

Jag hyser stort förtroende till Martin Jol. Det enda han kanske behöver förbättra är att våga fördela lite fler spelare till det offensiva spelet när laget leder en match. Spelsystemet sitter där och den sista pusselbiten är egentligen en offensiv kraft på vänsterkanten.
Defensivt så har laget en väldigt stark grund att stå på. Oftast är det individuella misstag som är orsaken till de insläppta målen och det kan man inte direkt skylla Jol för.

8. Har du spelat själv?

Jag spelade pojkfotboll i Bankeryds SK. Jag var huvudsakligen målvakt, men tog steget ut på vänster mittfält under den sista tiden, för jag hade lite klena nyckelben. Fyra gånger har jag brutit dem, men nu är de starka som en oxes.
Nu spelar jag korpfotboll för FC Compadres i Malmökorpens division III. Där håller jag huvudsakligen till på innermittfältet som spelfördelare/balansspelare.

9. Följer du fotbollen i Sverige? Vilket lag?

Jag följer Jönköping Södra IF´s sejour i Sveriges bästa liga med stort intresse. En klassisk förening och det är inte mer än rätt att Jönköping ska ha ett elitlag i fotboll också. Olle säger att vi spelar i Allsvenskan 2009 och vem är jag att tvivla på honom?
Spelare som Johan Fäger, Michel Kahmie, Patrik Elmander och Erik Skördåker är värda att hålla utkik efter, medan jag anser att mittfältet nog behöver förstärkas. Ringer Olle, så packar jag mina väskor direkt. Då sluts cirkeln.

10. Hur går det i ligan för Spurs? Cuperna?

I ligan skulle jag tippa på ytterligare en femteplats, efter de klubbar som fått ekonomiskt försprång från Champions League-spel de senaste åren.
I UEFA-cupen hoppas jag på spel i utslagsrundorna efter gruppspelet, men det beror lite på lottningen och vilka lag man möter på hemma- respektive bortaplan. Jag tror på en finalplats i antingen FA- eller ligacupen och väl där kan allt hända.

11. Vem är din favoritspelare och varför?

Ledley King är en klasspelare, som hade varit given i landslaget med lite fler europeiska meriter bakom sig. Sånt tycks vara viktigt för Svennis. Får se hur Steve McClaren bedömmer Ledley, men i min bok är han den givna partnern till Terry för England.
Lightning Lennon är en ny favorit och han är den enda spelaren i klubben som kan axla Ginola´s mantel. När Lightning har bollen sitter man på helspänn.
Jag gillar Carrick efter hans gångna säsong. Så elegant och befinner sig alltid på rätt plats vid rätt tillfälle. Engelsmän gillar defensiva mittfältare som hoppar in i tacklingar och kanske vinner bollen, men oftast orsakar frisparkar. Jag och "RazorRuddock" gillar innermittfältare med spelförståelse och finjusterat passningsspel.
Om man ska se utanför Spurs så finns det ett gäng lirare jag gillar. Av dessa kan jag bland annat nämna Pedro Mendes, Juan Roman Riquelme och Andrea Pirlo.

12. Vad tycker du om THSS? Bra och dåligt? Forumet? Favoritskribent?

Eftersom jag skriver på uppdrag av THSS tänker jag ju knappast inte säga att THSS är skit, eller hur?
Nä, skämt åsido så gillar jag verkligen tanken på en svensk supporterklubb till Spurs. En gemenskap för att samla den svenska Spurs-diasporan. THSS har fungerat som ett bra verktyg till detta. Allt kan bli bättre, men det är en utmaning som jag tror att alla inblandade är redo att möta.
Spurs.se är en utmärkt knutpunkt för oss svenskar med liljevitt hjärta. Utan det forumet hade jag aldrig träffat folk som JimBob, Taco Sherman, Lineker eller SuperYid och bara det skänker forumet sitt existensberättigande för mig.
Forumet har många bra skribenter, men bara en i absolut världsklass. Han vet vem han är.

13. Kommer du träffa Micce & Micke i sommar?

Jag hoppas det. Micke har öppnat för samkväm, men bollen ligger nu på hans planhalva. Micce kommer jag nog att träffa i dammet på Limhamnsfältet i juli.

Jobbar på det

14. Vill du träffa Micce & Micke i sommar?

Egentligen inte, men jag har så svårt att säga nej.

Finns ingen anledning att tacka nej till en sådan fin inbjudan

15. Vad har du för skonummer?

42 1/2 på lågskor.

Jag har 46. Då stämmer det nog….. hehe!

16. Vart vill du åka på semester?

Jag har redan varit i Grekland och Provence hittills i sommar, så nu ser jag fram emot att få tillbringa en lång semester till lantstället i Huaröd i tvåsamhetens tecken senare i sommar.

Lantställen är aldrig fel

17. Är JimBob snäll? Är lite rädd för honom.

JimBob, denna Norgevän, är en man med många starka kvaliteter. Vänlighet är definitivt en av dem. Andra bra sidor hos honom är att han är hårfager, modig och så är han snäll mot djur – förutom fiskarna i de djupa sjöarna i Tingsryd socken.
Han är en kär vän, som jag gärna ser när tillfällighet ges.
Dock är även jag lite rädd för Jim. Jag vågade, till exempel, inte säga till honom att han hade klippt sig som Robbie Savage en gång när han varit hos frisören. Det skulle jag aldrig ha mod nog att säga direkt till honom.

Man ska aldrig kommentera hår hos killar

18. Känner du Lineker? Han är jättesnäll kan jag säga.

Jag trodde jag kände Lineker, men sedan jag träffade honom så har han börjat med en massa känslomässiga spel, så jag vet inte riktigt vart jag har honom.

Ge honom mat

19. Vad äter du till frukost?

Smörgåsar med skivad leverpastej och inlagd gurka och några med ost. Till det blir det yoghurt och en kopp kaffe med mellanmjölk. Ibland kan det slinka ner en Gammeldansk också. Men bara när jag varit duktig och vill belöna mig själv.

Gammeldansk?

20. Röker du?

Jag svarar nej på den frågan.

Önskar jag kunde säga detsamma

20. Favoritöl?

Beror lite på tillfället. Mest gillar jag tjeckiska öl, som Starobrno, Krusovice eller Ferdinand. Tycker också om lite mer mustiga öl ibland, som Newcastle eller Sam Adams och en del lager, som Brooklyn Lager. Avskyr blaskiga öl på tapp, som rävgiftet de har på KB. Jag tror att det är spetsad folköl, men om jag avslöjar det så blir jag nog portad.
På sistone har jag blivit lite av en rödvinskärring. Det är bra för nerverna. Sen har jag väldigt svårt för att inte unna mig själv en Vodka/Lime på kvällskvisten. Det tycker jag mycket om.

Tack för tipsen

21. Känner du Mikaela i Bankeryd?

Fan, vad du tjatar om Mikaela i Bankeryd.
Nej, jag tror inte jag känner henne. Jag känner många i Bankeryd, men inte henne. Jag känner T-Flum, Gäddan, Red Red Roine och Säffle, men någon Mikaela kan jag inte påminna mig om att jag skulle ha träffat. Får gå hem och kolla i gamla skolkataloger.

Hon är snygg

22. Har du rakat bort skägget?

Varför skulle jag göra det?

Gissa det du

23. Vad tycker du om Mickespurs? Var ärlig nu!

En långhårig hippie från samma stad som Kent och som gillar Styx och Reo Speedwagon? I mean, what´s there not to like?
Nä, han är en bra pojk, den där Micke, som jag ser fram emot att få äran att träffa igen.
Ett stort minus, dock, för hans förutsättningslösa kärlek till katter. Jag är allergisk mot fanskapen.

Katter är jättejättesöta

MickeSpurs tackar för din medverkan och önskar lycka till med allt i framtiden. Även med träffen med undertecknad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*