Fokus på Tottenhamfans i Sverige: Pentti

Jag fortsätter min serie med ett hopp till Finland och en presentation av Pentti Pesonen. Häng med på ett svep genom åren och njut av hans minnen. Det är för mig ett stort nöje att få ta del av hans minnen. Har tyvärr inte att foto av Pentti. Men vi lär känna Pentti i allafall.

1. Namn:

Pentti Sakari Pesonen….Benedictus Sanctus Baptistus

2. Ålder:

54 år

3. Bor/familj:

Gift, tre barn, dotter 25, son 21 och en adopterad 5-årig Boxer.

4. Sysselsättning:

Jobbar på Hartwallbryggeriet (Lapin Kulta)Försäljningenkoordinator. Statistik, prognoser, datautveckling.

5. Antal besök på WHL?

Den första gången var 1968, då Spurs mötte West Ham (1-1). Där var en spelare som bara lurade runt planen. Visste inte vad han gjorde där tills han målade. Jimmy Greaves utan like. Sen reste jag till WHL på fraktfartyget där min bror jobbare årligen två-tre gånger. Helsingfors – Hull – White Hart Lane en veckas vallfärd. På 80-talet till början av 90-talet togs en paus, men nuförtiden reser jag över en-två gånger per år. Jag får då och då gratisbiljetter via jobbet till matcher på Old Trafford och St James' Park.

6. Bästa match du sett med Tottenham?

6 maj 1961 tittade jag på TV med min pappa och bröder. Min första kärlek flammade upp. Då förstod jag också, vad min pappa hade försökt berätta. Cliff Jones var bäste vänsteryttern i världen. Han hade varit på semifinalen mellan Brasilien och Wales i Fotbolls-VM 1958. Den andra matchen som jag aldrig kommer att glömma är FA-cupsemifinalen 1991 på Wembley.
Den var min pappas första och enda resa till England, ty han avled följande år. På den dagen led han inte av den långvariga sjukdomens smärta.

7. Tottenhams framtid? Vad tror du om den?

Bill Nicholson har sagt allt vad Tottenham Hotspur är, har varit och borde vara. 123-års historia bakom sig, evigheten framför sig. För mig, har det varit en ära att leva en del av klubbens historia.
Frågan är inte bara om spelet. Det är frågan om samhörigheten, djupa känslor, glans o.s.v.
Jag vill bara att vi inte behöver återleva året 1977, Terry Neill eller 1998 med George Graham.
Hur Levy och Jol har byggt upp laget frambringar hoppfullhet. Spurs idag är ungdom, talang, motivation och segervilja.”Killing instict” behöver vi mycket mera. Spurs borde vara bland de sex bästa i England och ett lag som krigar ute i Europa och det är inte önsketänkande.

8. Hur ser media på engelsk fotboll i Finland? Och framförallt skriver de mycket om Tottenham?

Som ni vet är Finland inte någon stor fotbollsnation. Annars är inställningen till engelska ligan mycket densamma som i Sverige eller Norge. Vi har samma tipshistoria, vi har likadana TV-kanaler; Canal+, Viasat, Sky, och er TV4 och TV2 köper tillsammans FA-cupmatcher. Sport- och tipstidningarna skriver en hel del om engelsk fotboll.
Nuförtiden skriver de mycket mer om Tottenham än tidigare… Har Teemu Tainio någonting att göra med det månne?
Hufvudstadbladet (svenska) har många bra journalister såsom Johan von Wendt. Vi har en English Football Supporters Club där fans av alla klubbar samlas.
Liverpool och Manchester United är klart populärast, och Spurs kommer efter Arsenal och Everton.

9. Har du andra favoritlag i världen?

Jag är en mycket lycklig man. Jag lever med två kärlekar. Det tredje hjulet skapar bara olycka. Min hemstad är St. Mickel som dåtiden var en fotbollsgalen stad. 15 000 invånare och 5 000 åskådare på stadion. Jag har nog varma känslor för MP. Vi ägde på 70-80 talet en restaurang nära NK (jag bara en mycket liten del). Killen som var den riktiga ägaren var en Bajen-fan, därför Bajen.

10. Vilka lag gillar du inte eller spelare?

På 60-talet var Arsenal inte det stora spöket, utan: Leeds, Everton, Millwall, Cardiff, Lazio, Inter.
Och ni vet varför. En spelare gillar jag inte. Det var en Baggies som bröt käkbenet av Mickey Hazard. Han hette Martin Jol.

11. Har du själv spelat fotboll, i såfall vilken nivå? Kommer du ihåg din första fotboll?

Jag fick min fösta boll 1957. En ungersk boll storlek 3, som var satans tung. Bollen behövdes smörja och om du ville fylla den. Man borde varit en knutspecialist.
På sommaren spelade vi hela tiden, men sporten som jag mest har tränat är faktiskt judo.
Domarlicens har jag också, och även målvaktstränare.

12. Hur går det för Sverige i Fotbolls-VM 2006? Håller du på Sverige eller England eller har du något annat land?

England och Sverige går vidare bland de 16 bästa, men sen? Jag tycker att Sverige är ett stabilt och målmedvetet lag. Här finns några världsklassindivider, ni har den kända svenska sisun, men för många av spelarna är mediokra (särskilt avbytarna). Naturligtvis håller jag på England… Där finns ju Spurs-spelarna.

13. Dricker du Koskenkorva och slipar knivar i bastun?

Först jag vill tacka Er alla. Det har varit mig en ära och glädje chatta på Svenskafans och på THSS som en Spurs-fan.
Även om Micke skrattar åt mina felstavningar. "Lineker" förstår mig inte och där finns en viss kulturmur, men i alla fall här eller på Spurs officiella forum, Glory Glory Net och Topspurs är alla först och främst Tottenham-supportrar.
Koskenkorva tycker jag inte om. Helt OK med kräftor, men hellre skånska. Jag är en maltman, öl och whisky är det som gäller. Knivar slipas inte i bastun, utan i köket. I bastun slipas någonting helt annat.

Jag önska Er alla

God Jul och Gott Nytt År

Micke "MickespursTHSS" Thor tackar ödmjukast för att Pentti Pesonen ville ställa upp och önskar honom all lycka i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.