Spurs – Chelsea 0-2

Det var föga förvånade att Chelsea vann, men sättet de gjorde det på gav rejäl bitter eftersmak. Domaren hade ett finger med i spelet, vilket tog lite död på den annars väldigt spännande matchen.

Tottenham (4-4-2):
Robinson
Kelly – Gardner – Dawson – Stalteri
Tainio (Lennon 45) – Carrick – Davids – Reid
Mido – Defoe
Avbytare: Cerny, Naybet, Keane, Brown.

Chelsea (4-5-1):
Cech
Ferreira – Gallas – Terry – Del Horno
J.Cole – Makelele – Essien – Lampard – Duff
Drogba
Avbytare: Cudicini, Crespo, Gudjohnsen, Wright-Phillips, Huth.

Tottenham:
Anthony Gardner 23 Gult
Mido 25 Rött
Andy Reid 64 Gult
Edgar Davids 75 Gult

Chelsea:
Michael Essien 20 Gult
Joe Cole 62 Gult

Matchen avgjordes i den 25:e minuten, då Mido fick ett rött kort, och den nickduellen som Mido kom sent in i, dessutom med arm först, skulle bli och är samtalsämnet för matchen på WHL. Problemet med situationen Mido hamnade i är en enskild sak, men en domare måste ha ribban på samma höjd matchen igenom och låta den gälla i som utanför straffområdet – för BÅDA lagen.

Jag tror att Davids hade fått sätta sin första balja i Tottenham om han inte hade blivit nedriven precis centralt utanför straffområdet. Jag tror heller inte att Essien var helt omedvetande faran när han lät sin fot fastna på Edgars högerben. Och jag anser att det inte spelar någon roll huruvida det var medvetet eller ej, det kan man alltid ta ställning till efter matchen, med intervju och repris.

I matchen ska det blåsas av, och faktum kvarstår att Edgar blev nedriven i ett friläge, och om jag läser boken rätt så är detta ett rött kort. Nu valde domaren Rob Styles (Hampshire, har inte fullständig adress att utdela ett gult kort, troligen för att han var osäker på om det var en filmning eller om det var så att Davids inte var tillräckligt fri för att döma det som en frilägesutvisning. Vidare så ville denne Essien gärna dra i tröjor så de såg mer ut som om man tittade på segling än fotboll, men detta bekymrade föga herr Styles.

Även här har jag för mig att det ska fram en ostskiva när någon drar i en tröja. Det är faktiskt skrämmande hur det har blivit med detta fenomen på planen. Spelare tjänar miljoner varje månad, medan vi supportrar endast vill se lite hederlig fotboll, men idag så beivras sådana regelvidriga snedsteg inte alls. I fallet Essien så tog sig domaren mot bröstet för att hala upp kortet men såg sedan vem det var – två gula skulle ha betytt rött – och valde en kraftig tillsägelse.

Sådana här domslut är för mig mycket förvånande. Fallet Mido kan man verkligen diskutera, och ett gult kort hade definitivt inte varit fel, tror till och med att Chelseasupportrar inte hade mer än nämnt händelsen efter matchen med att Mido kanske skulle ha fått ett rött men att det dömdes troligen rätt med ett gult ändå. Vad gäller de solklara tröjdragningarna så kan ju inte förövaren eller dennes supportrar lägga fram något vettigt försvar eftersom det är en händelse som är oerhört tydlig, speciellt när man får se den i repris, samt att Davids lär ha spelat med XXL istället för M resten av halvleken.

Varför är domaren så oerhört rädd för att vidta åtgärder i dessa fall?

Mido var ju, trots sin framfusighet och iver ändå inne i spelet och ville vinna en nickduell – han spelade kort och gott en lite för tuff närkamp – men man kan endast säga att han spelade fotboll. Var spelar Essien fotboll i sina två solklara regelvidriga händelser i första halvlek?

Tottenham hade det bättre spelet trots att de inte ägde så mycket boll under de första 25 minuterna. Edman var borta pga skada och detta öppnade för Kelly. Själv anser jag att han gjorde en okej match med tanke på det svåra motståndet, men att Edman för mig är ett klart bättre alternativ. Han är riktigt bra som vänsterback enligt mig. Kelly gjorde inte bort sig! Det anser jag dock att Gardner gjorde vid ett antal tillfällen och han var inte på sitt bästa spelhumör, medan Dawson kunde ha fått sätta den farliga hörnan då Dawson kom upp ganska obehindrat och skulle väl kanske ha fått den på mål i alla fall.

Defoe var svag och ville för mycket de få gånger han fick tag i bollen. Han var naturligtvis mycket hårt uppvaktad. Dock hade han behövt lämna ifrån sig bollen vid ett tillfälle, som med stor sannolikhet hade gett oss ett likadant friläge som Davids skulle ha fått tidigare. Har för mig att det var Tainio som kom i löpningen men där ar jag väldigt osäker.

Lennon kom in och jag kan inte annat och tro att det finns en framtid för honom inom fotbollen, bra speluppfattning. Reid är ju duktig som vanlig och jag tycker Spurs gör en mycket bra insats med tanke på motstånd och utvisning. Jag tror att vi hade kunnat bryta trenden om vi hade haft domare och tur med oss, men faktum är att vi inte har haft detta på ett bra tag, och jag blir bara mer och mer frustrerad på Chelsea och deras svit mot oss, men jag är glad att jag inte är supporter till denna klubb, eller ska jag kalla det oljerigg.

Tottenham kommer att vinna mot Chelsea, om så inte denna säsong, så ganska snart, för visst skulle vi ha spelat helt jämt med dem idag om samma premisser hade gällt!

Ska dock återgå till det jag sagt tidigare i mina rapporter. Jol och alla inom Tottenham, inklusive spelarna; vi måste prioritera annorlunda. Vi skulle ha spelat som vi gjorde idag mot Blackburn, det var i den matchen vi förlorade två poäng, som skulle ha blivit mycket mer lättförtjänta dessutom än de tre vi aldrig var nära efter 25 minuters spel.

Vi måste lära oss att vinna mot lag som vi ska vinna emot – Chelsea är inte ett av de lagen, även om det skulle vara roligt att bryta sviten. Se till att ta med denna match in minnet och spela detta spel mot mindre svåra motståndare så kommer tids nog Chelsea bli översprunget också, hur mycket de än må tjäna.

Skadorna vi hade till denna match var inte avgörande utan vi har en ganska bred trupp. King och Edman hade dock varit trevligt att ha på planen och jag ska medge att jag kan sakna Ziegler och Ifil. Jag vill snarare prova sådana spelare till en match som den vi får borta mot Chelsea. Det var kul att Jol stoppade in Lennon, men visst hade vi väl velat ha in Keane i 70:e?

Bra jobbat Tottenham – uselt jobbat Mr Styles.

Alexander Strid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.