Bolton Wanderers – Spurs 3-1

Ett hårresande domslut i början av andra halvlek markerade början till slutet för Tottenham i matchen mot Bolton.
Trots att Jermain Defoe kvitterade, så var ödet beseglat när Frederic Kanouté fick sitt andra gula kort bara ett par minuter senare.
Spurs tio män höll ihop bra, men två sena mål av Bolton innebar ytterligare en förlust för Martin Jols mannar.

Mål:
1-0 El Hadji Diouf (straff, 49:e minuten)

———Kevin Nolan——–Ivan Campo——-Gary Speed———–

El Hadji Diouf————————————————-Stelios (ut 88)

———————————–Paul Robinson——————————–

Stephen Kelly—-Anthony Gardner—–Ledley King—-Erik Edman (ut 63)

___________________

Spurs har nu spelat fyra raka matcher utan vinst i Premier League och i tre utav de matcherna kan man skäligen argumentera för att domaren stått för avgörande insatser.

Det sägs att de tveksamma domslut ett lag får mot sig jämnar ut sig åt andra hållet under säsongens gång, men hittills har vi nog inte sett ett diskutabelt och matchavgörande domslut gå Spurs väg, så de måste nu ligga på en stor hög nu och det kan komma att behövas mot slutet av säsongen.

Idag var det klart och tydligt att det var incidenten i den 46:e minuten som helt kom att påverka utgången av matchen.
Vad som hände i Spurs straffområde efter Bolton-hörnan är fortfarande lite oklart, men det verkar som om domare Dean lyckades hitta en handssituation i en nickduell involverande Erik Edman. Kommentatorerna, Bolton, Spurs och majoriteten av publiken var redo att bokföra en frispark till Spurs, medan domare Mike Dean beslutar sig för att det var Edman som hade tagit med handen och att det därför skulle tilldelas en straffspark till hemmalaget.

Efter ett par minuter av protester från Spurs, kunde El Hadji Diouf – som inte direkt är ovan att slå in kontroversiella straffar – skjuta in öppningsmålet bakom Paul Robinson.

Fram till den här situationen verkar det ha varit Spurs som varit närmast ett ledningsmål, både spelmässigt och chansmässigt.
Bland annat hade Frederic Kanouté ett gäng chanser i den första halvleken att bryta dödläget i matchen, men han lyckades inte få något av sina avslut i mål, eller ens på mål.

Efter att Anthony Gardner fått Stephen Kelly´s huvud på näsan, och fått en lång behandling både på och av plan, dog tempot i matchen totalt och det verkar ha varit en ganska tråkig tillställning under slutet av första halvlek.

Martin Jol valde än en gång att rotera Robbie Keane och Jermain Defoe och idag var det tydligen Keane´s tur att få starta. Jag förstår inte riktigt varför han envisas med att göra på detta viset, men det är väl inte helt omöjligt att Defoe hade fått någon smäll mot West Bromwich för ett par dagar sedan eller att han försöker hålla Robbie ”Jag-spelar-aldrig-lika-bra-i-en-klubb-där-jag-inte-är-den-självskrivne-stjärnan” Keane tillräckligt tillfredsställd för att emellanåt kunna sättas på bänken.

I övrigt var det inga större överraskningar i startelvan, förutom kanske att Stephen Kelly fick starta som högerback istället Pamarot, som inte ens återfanns på bänken.

Inga ändringar gjordes i halvtid och tanken var lite att Spurs nog till slut skulle få in en boll under andra halvlek och vinna matchen.

Men det dröjde bara en minut innan matchen tog en olycklig vändning, och det genom den ovan redovisade situationen.

Ett par minuter efter Diouf´s ledningsmål fick Tottenham en frispark i bra skottläge strax utanför Boltons straffområde som Frederic Kanouté tog hand om.
Skottet nådde dock aldrig målet då bollens bana fick ett abrupt stopp i form av Ivan Campos arm, och nu skulle Dean få skipa rättvisa genom att även belöna Spurs med en straff.

Tyvärr, så var Dean av en annan åsikt och tilldelade i stället Ledley King och Frederic Kanouté var sitt gult kort för att de hade mage att ifrågasätta hans inkonsekvens i bedömningarna.

Jol valde i detta läget att kasta om lite i laget och plockade ut Erik Edman till förmån för ytterligare en anfallare i form av Jermain Defoe och tre minuter senare hade denna följdriktigt kvitterat genom ett lågt skott, som på något sätt letade sig in i maskorna bakom Jussi Jäskeläinen.

1-1 och nytt hopp om att Spurs skulle lyckas bärga alla tre poäng från matchen.
När man ändå har tre anfallare på plan så är det ju bara till att fortsätta trycka på framåt.

Följdriktigt var det också något som Spurs gjorde, och de gjorde det i båda två av de minuter som hann gå innan Kanouté fick se sitt andra gula kort för aftonen, efter en något brysk och huvudlös tackling på Anthony Barness.

Med bara tio män kvar på plan så är det givetvis en väldigt tuff uppgift för ett lag att göra det avgörande målet, men Spurs ska ha beröm för att de vågade fortsätta att sätta Bolton under press, trots att rollerna borde varit tvärtom.

Kanske skulle Spurs ha koncentrerat sig på att hålla fast vid den poäng man hade och istället satsa på att försvara sig, för med en man mindre på plan så tynar snabbt krafterna och med det försvinner lätt koncentrationen.

Ett till synes ofarligt inlägg blir lätt livsfarligt när kommunikationen i de bakre leden brister och försvarare och målvakt inte kan bestämma vem som ska ta hand om bollen. I stället begav det sig som så att Gardner och Robinson gick på samma boll och som till slut letade sig ut till en helt onödig hörnspark för Bolton.

Ett lag i motgång drabbas ofta av ännu fler motgångar och självklart gjorde Bolton 2-1 på denna hörna i den 86:e minuten.

Bolton gör som bekant helst sina mål på fasta situationer och så även denna gång, då Ben Tal Haim nådde högst och kunde knoppa in nådastöten.

För att vrida om kniven ytterligare i alla tappra Spurs-hjärtan land och rike runt, gjorde Bolton även 3-1 minuten senare genom Kevin Davies.

I och med dagens förlust fortsätter Spurs att tappa mark i kampen om en sjätteplats i ligan och man ligger nu på nionde plats med sina 33 poäng. Tre poäng bakom Bolton och fyra poäng bakom Charlton och Middlesborough, som tack och lov förlorade sina respektive matcher idag.

I morgon kan både Aston Villa och Manchester City ta sig förbi Spurs i händelse av vinst och då befinner sig Spurs åter i det förhatliga mittenträsket.

På lördag väntar Pompey på White Hart Lane och allt annat än tre poäng i den matchen är oacceptabelt.
Det återstår att se vilken match som Kanouté kommer att missa till följd av sin utvisning idag, men helt klart är att ett anfallspar bestående av Defoe plus en av Kanouté och Mido är en vital ingrediens för att Spurs ska kunna vinna fotbollsmatcher.