Inför de sista självande timmarna av "silly season"

Idag måndag är sista dagen på januari månads uppskrivna, omtalade, turbulenta spelarbörs. Månaden då fotbollsspelare får byta klubbar, och emellanåt närmast tvingas byta klubbar. Enligt BBC stänger det av fotbollsfans så underhållande transferfönstret vid midnatt engelsk tid den 31 januari. Innan dess måste klubbarna ha lämnat in en transferanmälan. Vi tittar nu närmare på vilka spelare som enligt rykten troligast drar på sig Spurs Kappa-tröja under morgondagen.

Spurs mest aktiv hittills i januari
Tottenham är inför sista dagen av januaris spelarbörsmånad redan den Premier League-klubb som varit mest aktiv under januari med sina sex nyförvärv i unge yttermittfältaren David Limbersky (Viktoria Plzen), isländske backen Emil Hallfredsson (FH Hafnarfjordur), unge målspottaren Mounir El Hamdaoui (Excelsior Rotterdam), hårda rutinerade targetplayern Ahmed "Mido" Hossam (AS Roma) och tjeckiske landslagsmålvakten Radek Cerny (Slavia Praha). Även Finske landslagsmittfältaren Teemu Tainio (AJ Auxerre) har skrivit sin signatur på Tottenhambrevpapper men ansluter först till sommaren.

Fler spelare knuts till klubben före midnatt?
Trots de av Frank Arnesen och Martin Jol sex vitala injektionerna förväntas enligt välinitierade källor fler spelare ansluta idag. Eller är det bara önsketänkande?

Högre krav på offensiva kvaliteter hos yttrarna
Tottenham spelar ett mittfältsystem där en av de två centrala mittfältarna har en uttalat defensiv roll med mening att understödja den klassiska fyrbackslinjen. Michael Carrick har med sin fysik och spelförståelse tagit denna position i besittning och har hela lagets stöd (utom möjligen långtidsskadade Sean Davis som kommer göra allt för att ta arbetet ifrån honom när han är fullt matchtränad). Detta spelsystem ställer högre krav på ytterbackars och yttermittfältares offensiva kvaliteter. Något som saknas i dagens Spurs, i synnerhet på hela högerkanten. Den enda naturliga högerytter vi har i laget är walesiska landslagsmannen Simon Davies, men även om Simon i senaste matchen gjorde comeback från sin långtidsskada/sjukdom är det mycket osäkert om han återfår den fina form han hade för några år sedan. Dean Marney gjorde visserligen succédebut från start i Spurs på högerytterkanten, men han är en skolad central mittfältare och inte färdig för start i de minst femton viktiga matcher som återstår av säsongen (inkl FA-cupspel).

Shaun Wright-Phillips till Spurs idag? Keane och Davies i bytesaffär?
Högeryttermittfältspositionen är favorittippad att förstärkas före midnatt. Troligt scenario är att Arnesen först vill ha en affär klar med någon av följande högeryttrar – Shaun Wright-Phillips (Man City), Christian "Chippen" Wilhelmsson (Anderlecht) eller Wayne Routledge (Crystal Palace) innan han enligt rykten säljer Simon Davies till Everton eller till ManCity i en bytesaffär. Då Anderlecht inte verkar vilja möta Chippens önskningar att byta klubb till Spurs, är just nu glödheta Shaun Wright-Phillips, hör och häpna, mest trolig. Varför? Jo, Kevin Keegan har i dag sålt sin anfallare Anelka och hans klubb är med sina rapporterade skulder på £60m i extremt behov av pengar OCH en giftig etablerad målspottare. Idag kan de nappa på Arnesens erbjudande om Robbie Keane + en stor säck pengar. Ett bra byte för Manchester City och ett sensationellt fantastiskt byte för Spurs! Det som talar emot det är att Keane kanske inte vill byta klubb, även om han lockas med en troligt given plats startelvan. Frågan är också hur mycket pengar THFC har att skaka fram till en sådan förmodat kostsam affär. Kanske bjuder de Simon Davies också?

Santini-scoutade Pamarot stannar till sommaren?
Högerbacken Pamarots enda offensiva kvaliteter är hans huvudspel, men de har inte kunnat tas tillvara då Jols träningar på hörnor och frisparkar i offensiv position ter sig meningslösa utan en specialist som kan slå dem. Dock är det inte troligt att Arnesen redan idag köper en ny högerback och säljer Santini-scoutade Pamarot. Det väntar han med till sommaren.

Andy Reid eventuell konkurrent till Ziegler
På vänsterkanten ser det bättre ut med en Edman som med sina högklassiga crossbollar och Jol i ryggen får löfte om att spela ett mer offensivt spel. Dessutom har unge lovande Ziegler övertygat på vänsterkanten, men han är mycket ung, och just nu skadad. Atouba känns inte som en tillräckligt snabb ersättare och Nottingham Forests vänsterfotade rutinerade landslagsyngling Andy Reid ryktas sedan länge till Spurs tillsammans med sin backkollega Michael Dawson. Reids styrka är hans skarpa vänsterfotade skott och inlägg, snarare än snabbhet och teknik.

I försvaret är det inte troligt att Arnesen panikköper redan nu i januari. Backlinjen är ju bortsett från King ny för i år, och Frank anser nog att det är bättre att de samspelta fortsätter tillsammans resten av säsongen. Michael Dawson ryktas trots detta som avbytare till den matchtrötte gamlingen Naybet.

Ett antal holländare har länge ryktats ansluta på White Hart Lane, vilket är naturligt med tanke på Jols holländska bakgrund. Frågan är om Jol och Arnesen lyckas övertyga stjärnorna Sneijder eller van Bommel att byta klubbar redan i nuläget. THFC´s styrelse sägs ha en uttalat långsiktig strategi att värva unga britter med stor potential att i Spursklimat dramatiskt öka i värde närmaste åren. Ett ekonomiskt smart strategiskt val som oftast ökar klubbens underhållningsvärde och attraktion i England. Därmed inte sagt att utländska storstjärnor på sikt kan bli aktuella, så fort vi fått ordning på det sportsliga (läs resultat på planen i form av UEFA-cupspel, högre slutplaceringar i ligan mm).

Vilka ansluter respektive lämnar då Spurs idag? En högerytter ansluter nästan helt säkert. Davies och Keane hänger löst om en dyr högerytter är på gång in idag. Troligast är att det blir triangeldrama med flera spelare och flera klubbar inblandade samtidigt vilket försvårar arbetet.

Dock, återigen, Frank Arnesens känsla för etik och moral vid spelaraffärer är vida känd och det är sällan journalisterna får nys om spelarövergångar i förtid. Det kan lika gärna bli spelare INGEN har skrivit Spursrykten om. Om det finns några sådana kvar…

Elva timmar kvar nu.

Mathias Bridfelt

Övriga rykten inför sista transferdagen:

RYKTAS TILL SPURS:
Shaun Wright-Phillips, högermittfältare, Manchester City
Christian Wilhelmsson, höger/vänstermittfältare, Anderlecht
Wayne Routledge, högermittfältare, Crystal Palace
Andy Reid, vänstermittfältare, Nottingham Forest
Michael Dawson, back, Nottingham Forest
Tom Huddlestone, mittfältare/mittback, Derby County
Wesley Sneijder, mittfältare, Ajax
Mark van Bommel, mittfältare, PSV Eindhoven

RYKTAS LÄMNA SPURS:
Simon Davies, mittfältare, ManCity, Birmingham, Everton
Robbie Keane, anfallare, Mancity, Everton
Dean Richards, mittback, Rangers FC / Celtic FC
Frederic Kanouté, anfallare, FC Barcelona
Noé Pamarot, högerback, Southampton
Michael Brown, mittfältare, Birmingham City
Jermain Defoe, anfallare, Chelsea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.