Erik Edman. Pristagare på Fotbollsgalan 2004. Foto: Mathias Bridfelt

Segersorl och snack i spelarbussen med Edman

Den svenske linluggen försökte få några minuters lugn stund med THSS på luren i spelarbussen på väg hem från Norwich. Det visade sig inte vara alldeles enkelt…

Det är en glad och uppsluppen vänsterback jag samtalar med några timmar efter en dag av flera segrar i sitt Tottenham. En nödvändig bortavinst mot Norwich och segern över sina segdragna skador som hållt honom borta från startelvan i Spurs. Ett nytt Spurs på frammarsch färgat av nybefordrade holländske chefstränaren Martin Jol´s kraftfulla entusiasm och pondus.

De sexton milen hem till London verkar inte vara särskilt tröttsamma att resa när man har en femte ligaseger på rad i bagaget. Erik kommenterar matchen med att Norwich skapade några riktigt farliga chanser i första halvlek men att King och Robinson som vanligt gjorde insatser av hög internationell klass. ”De skämmer bort oss. Nu räknar vi alltid med att de ska finnas där” fortsätter Erik. ”I andra halvlek tog vi dock över spelet och chanserna. På frågan om hur han själv kände sig i sin minicomeback till laget efter skadefrånvaron svarar han: ”Det kändes mycket bra, särskilt med tanke på min matchovana. Jag fick möjlighet att göra några viktiga brytningar och ingrepp i försvaret. Sådant känns alltid viktigt när man vill överyga laget om att man förtjänar en plats i startelvan. Men Michael Brown var grymt bra idag!” berättarb Habo-sonen medan lagkamraterna i bakgrunden verkar vara på ett oförskämt bra humör och sporadiskt försöker härma Eriks svenska tal i telefonluren.

Tränaren Hans Segers hörs säga något kryptiskt högt på svenska i spelarbussen och Erik skrattar. ”Det är svenska han lärt sig av Glenn Hysén från tiden i PSV Eindhoven. Och det är inte de snyggaste orden, om man säger så” förklarar Erik menande.

Edman avslöjar att stämningen inte helt oväntat är på topp i truppen nu. Alla spelarna växer med uppgiften och de gillar verkligen spela boll ihop nu. Sådant ger resultat på gräsplanen. Jag frågar Erik om alla rykten som sedvanligt dyker upp inför silly season når spelarna och om de talar om dem tillsammans? ”Jo, det snackas en del. Det har varit mycket snack om Chippen och van Bommel, men man vet aldrig. Arnesen vet jag har varit intresserad av Chippen ett bra tag nu, så ryktena om honom kommer inte som en överraskning” berättar Erik och höjer rösten lite för att tränga igenom bakgrundsmuren av segersorl. ”De spelare som inte får matchträning pratar lite mer med oss andra om silly season och att de eventuellt rör på sig till andra klubbar. Det blir ju naturligt så” fortsätter han.

Den övertygande 5-1 segern mot Southampton firade Erik med att resa söderut på julafton och spendera kvällen med det förlorande lagets Mikael Nilsson och Anders Svensson i Mikaels hus i just Southampton. ”Det kändes skönt att ha en storseger med sig vid fotbollsdiskussionerna runt julbordet” gnäggar Edman. ”Det var skönt att även få fira lite svensk jul här i England med svenska vänner”.

Spelarbussen närmar sig Chigwell träningsanläggning där alla spelarna har sina bilar. Redan nu hör man på Erik att matchen mot Londonlillebror Crystal Palace är i fokus. En match i taget.

Det hörs på Eriks röst att han trivs med laget och den nuvarande situationen.

Och vem gör inte det…

Mathias Bridfelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*