Huvuden rullar snabbare än fotbollar i Tottenham

Direkt efter förlustmatchen mot Aston Villa hade alla känslor bubblat upp till ytan och stormkokade av besvikelse, otrohet, vrede och utmattning. ”Det spelar ingen roll hur många madrasser du har i en dålig säng” lyder ett gammalt Crispy Duck-ordspråk. Mathias vill förtydliga. Om det går…

Ett stormkok av besvikelse, otrohet, vrede och utmattning

Direkt efter förlustmatchen mot Aston Villa hade alla känslor bubblat upp till ytan och stormkokade av besvikelse, otrohet, vrede och utmattning.

Huvuden rullar snabbare än fotbollarna i Tottenhams spelsystem
Att denna bortamatch mot Aston Villa var en ”måstematch” där tre poäng var ett måste för lagets självförtroende visste nog alla Tottenhamsupportrar, but then again, det finns inga lätta matcher i Englands främsta fotbollsliga. Dessa klyschans oskrivna lagar gäller förvisso även topplagen, men vad hjälper det oss. Alla som följer vårt forna cupmästarnas lag vet också att nya huvudtränaren Martin Jol är den nionde att krönas på tretton Premier League-år. Huvuden rullar snabbare än fotbollar i Londonklubbens spelsystem numer. Efter dagens på de flesta punkter bleka inspirationslösa förlorarframträdande av fotbollsspelare med fantasilöner och välputsade skor krävs det flera timmar av lugn och metodisk mental avkylning innan man kan se klart.

Om jag bestämt mig för att spotta ur mig en av aggression nedlusad text direkt efter den smärtsamma slutsignalen, hade innehållet på ett tydligt manligt tankesätt varit fokuserat på fördummande förenkling av lagets problem att göra mål och vinna matcher. ”Fram med sågen och av med den där spelarens benpipor vid fotknölarna. De kan inte spela sämre, dessa nötter. Nej vänta – kanske om vi skruvar dit julgransfötter”.

Det handlar inte om enskilda misstag idag. Det är hela laget som ej spelar rätt systematiskt
Om jag istället väntat några timmar kanske jag skulle kunna försöka tränga in genom Martin Jols försvarsmurlika tinningar, och läsa hans tankar efter sin tredje raka ligaförlust som skeppare på den sjunkande Spursskutan? ”Förändringar tar tid att göra i ett nytt lag.” ”Vi ska ha ett lag av Champions League-standard om tre fyra år.” Frågorna om vilka spelare som ska få ta det stora ansvaret att bära Tottenhams färger i startelvan är lika enkla och många som svaren är svåra och långa. Det jag mest reflekterar över några timmar efter den pinsamma insatsen i bortamatchen mot Aston Villa är att de elva spelarna inte spelar som ett lag. De verkar inte heller spela efter någon form av givet passande spelsystem. Eller så är de otrogna det osynliga system som Jol kan ha instruerat dem att följa. Den fina bollkontroll och spelglädje som inspirerande nog sågs mot Arsenal förra veckan var som bortblåst. Laget tänder inte till för fullt mot annat motstånd än lokalkonkurrenterna. Något vi sett så många säsonger förut och oundvikligen leder till förlust på förlust i ligan. Förutom darrigt försvarsspel fungerade inte passningsspelet på mittfältet och så fort bollen genom den korplagsbetingade flipperspelsmetoden föll i Spurs ägo, var det inga spelare som sprang i (Martin, du måste väl ha talat med dina spelare om detta?) ack så nödvändiga djupledslöpningar. Därmed blev det nästan omöjligt att hitta av Spurs ockuperade ytor att passa på, och bollen tappades snabbt till vinröda och violetta hemmaspelare. Jag håller inte alls med Martin i att hans mannar spelade väl taktiskt och förtjänade en viktig poäng i denna match. Jols mannar kunde snarare lätt ha förlorat med fler mål och laget besökte väl ändå inte Birmingham idag för att endast försöka ta en poäng? Om det är inställningen kommer detta laget att ta med sig hem många trepoängare denna säsong.

När andra funderar på julklappar – skriver vi Spursfans önskelistor inför sillyseason…
Vi kan tala hur länge som helst om det vi Spursfans alltid talar om när det lackar mot jul. Silly season. När andra funderar på julklappar skriver vi Spursfans önskelistor inför sillyseason. Men jag tror inte det är spelarmaterialet som sviker oss i nuläget. Martin Jol måste få spelarna att göra RÄTT på gräsplanen. Att springa rätt. Att passa rätt. Att arbeta snabbt och metodiskt. Det är sedan upp till Jol att förklara för spelarna. Jag förväntar mig att de tränar två gånger om dagen på detta hela veckan och går ut och vinner disciplinerat mot Middlesbrough på White Hart Lane till helgen. Med ett av Jol välplanerat spelsätt genomfört med genomtänkta metoder. Det är i alla fall en början. När det fungerar, kan vi börja drömma om individuella lyxprestationer, finter, kalasmål och nya intressanta värvningar. Det är nu upp till klubben och de som styr den att agera självsäkert och VÅGA låta samma huvudtränare ha ansvaret under en längre period, så spelartruppen får lugn och ro att fokusera på sitt prioritetsuppdrag. Att vinna nästa match. Hela tiden. Att hålla klubben kvar i Premier League. Att låta Cupdrömmarna leva kvar.

”Det spelar ingen roll hur många madrasser du har i en dålig säng”
(gammalt Crispy Duck-ordspråk i Londons Chinatown)

Mathias Bridfelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.