Inför Bolton vs Spurs i Liga-cupen

Det bjuds på möjlighet till revansch bara fyra dagar efter Tottenhams förlust mot Bolton på White Hart Lane. Det är väl en chans som är för bra för att inte ta till vara på, men när Tottenham är inblandade så kan man aldrig vara riktigt säker. En sak som dock är säkert är att det är kommer bli en tuff match. Inget lag kan åka upp till Reebok Stadium och förvänta sig att vinna.
Dryga tre år efter att Spurs slagit Bolton med 6-0 i Ligacupens kvartsfinal är maktbalansen de två lagen emellan helt annorlunda.

Preliminära laguppställningar

Spurs:

———————————–Paul Robinson——————————–

Noé Pamarot—-Noureddine Naybet—-Ledley King—-Mauricio Taricco

Simon Davies—–Jamie Redknapp—–Sean Davis—-Johnnie Jackson

———————-Jermain Defoe——Frederic Kanouté—————–

Bolton:

———————————-Jussi Jäskeläinen—————————-

Nicky Hunt–—Bruno N´Gotty——–Radhi Jaidi—-Ricardo Gardner

———Kevin Nolan——-Jay Jay Okocha——-Gary Speed———–

El Hadji Diouf————————————–Stelios Giannakopoulos

————————————Kevin Davies—————————–

Den 11:e december 2001 möttes Tottenham och Bolton på White Hart Lane i engelska ligacupen. Slutresultatet den gången blev förkrossande 6-0 till Spurs där Les Ferdinand stod för ett äkta hat-trick.
Nu återfinns givetvis Ferdinand i just Bolton och större delen av dåvarande laget har lämnat White Hart Lane. Bättre (?) spelare har tillkommit och förändringens vind sveper över N17. Men den som förväntar sig liknande siffror i Tottenhams favör när de båda lagen möts på onsdag är nog inne på fel spår.
Vad vill jag ha sagt med detta då?
Att Tottenham har blivit sämre? Att Les Ferdinand är skillnaden mellan vinst och förlust för Spurs?
Nej, vad jag vill ha sagt är givetvis att Bolton har blivit mångdubbelt bättre på de tre år som passerat sen denna förkrossande förlust.
Och detta beror till den största delen att de har fått bygga ett lag i lugn och ro med Sam Allardyce som byggherre.
Med relativt enkla medel har ”Big Sam” värvat billigt, ofta gratis, och ofta spelare som expertisen dömde ut som färdiga. Till exempel har Allardyce gjort en storspelare av Jay Jay Okocha och återupplivat karriären för Ivan Campo, Kevin Davies och Youri Djorkaeff.
Allardyce har visat vikten i att få bygga sitt lag i lugn och ro och att man inte kommer någonstans utan att ha spelare som är beredda på att kriga under nittio minuter.

Under samma tre år har Tottenham haft tre olika managers (om man räknar med David Pleat), spelare har kommit in och försvunnit lika snabbt plus att de spelare som har kommit in inte har haft den där benhårda kämparviljan som krävs i alla lag plus att ett antal spelare helt enkelt inte hållit måttet.

I somras gjorde dock Spurs en riktig grovstädning inom de egna leden och anställde ett helt nytt management-team och förhoppningsvis ges detta team chansen att, likt Sam Allardyce, bygga upp sitt lag i lugn och ro utan att fansen kräver underverk direkt.
Att bygga ett nytt lag tar tid, men görs det framgångsrikt så är jag helt säker på att Jacques Santinis Spurs anno 2006/07 mycket väl är kapabla att återigen slå Bolton Wanderers med 6-0 i ligacupen.

Detta har visserligen inte direkt något att göra med den stundande ligacup-drabbningen mellan de bägge lagen, men jag tänkte ta tillfället i akt att använda Bolton och Sam Allardyce som exempel på att det tar tid att bygga ett lag för framtiden, samtidigt som tre år inte alls behöver kännas länge om supportrarna samtidigt ser tydliga framsteg i utvecklingen.

I detta ljus behöver inte den senaste tidens förluster mot Bolton och Portsmouth ses som en katastrof, utan snarare mer som olyckliga snedsteg i arbetet. Ett steg bakåt, två steg framåt.

På onsdagskvällen kommer alltså Bolton återigen stå som motståndare och med bara fyra dagar mellan matcherna så har vi mycket färskt i minnet vad vi kan förvänta oss av Bolton.
Svårare är nog att sia om vad vi kan förvänta oss av Spurs som har börjat darra lite även i det tidigare under säsongen så stabila försvaret.

Jag tror att båda lagen kommer att ställa upp med i stort sett ordinarie lag. Kanhända kan någon spelare vilas samt att någon med lite speltid kan får chansen från start, men stommen kommer vara samma som i lördags.
Vi vet med säkerhet att Santini har identifierat Ligacupen som en bra väg ut i Europa och med samma resonemang är jag övertygad om att Allardyce har samma inställning till cupen.

I Boltons fall innebär det att 4-5-1 uppställningen består och lagets viktigaste spelare, Gary Speed och Jay Jay Okocho, återigen kommer att styra och ställa för Bolton.

Jag har en liten teori om att Spurs kanske skulle ställa upp med en förstaelva med utgångspunkt i samma 4-5-1 då jag gärna ser att Spurs ställer tre innermittfältare mot Boltons dito. Mycket för att kunna få grepp om Okocha, som allt som oftast har sina bästa matcher mot just Spurs.
Om Spurs kunde ställa upp med Sean Davis, Pedro Mendes och Jamie Redknapp/Michael Carrick samtidigt så borde dessa tre kunna neutralisera Boltons hjärta (Speed) och hjärna (Okocha).
För i all ärlighets namn så kommer den här matchen för Tottenhams del nog att handla mycket om att neutralisera Bolton över hela planen.

Utanför innermittfältet borde således Keane och Kanouté ockupera varsin flank, med rätt att gå framåt, men också för att täppa till kanterna i försvar.
Detta lämnar Defoe som spets på topp. Ni med gott minne kommer ihåg att just den här uppställningen i anfallet testades under de trettio första minuterna i Manchester United-matchen, med ett ganska bra resultat. Tyvärr fick då Kanouté utgå på grund av skada och spelet dirigerades om till 4-4-2.

Men en supporters synvinkel och uppfattning om hur ens lag ska spela stämmer sällan överens med mannen som verkligen tar ut laget.
Därför ser jag det som en större sannolikhet att det blir en 4-4-2 uppställning precis som tidigare.

Backlinjen bör vara oförändrad med reservationen att en spelklar Mauricio Taricco kan få chansen att spela första matchen för säsongen.
Santini kan inte fortsätta att spela mittbacken Gardner på vänsterbacken, utan borde antingen spela rätt personer i rätt position. Detta öppnar för att antingen kommer Taricco in eller så får orutinerade Ziegler chansen.
Med tanke på att vänsterbacken kommer att få möta tjurpottan El Hadji Diouf så borde Taricco vara det självklara valet. Devisen att bemöta hårt mot hårt borde appliceras här.

Mittfältet är en öppen historia.
Används 4-4-2 så är det nog bara Simon Davies som kan vara relativt säker på sin position.
På vänsterkanten kan Tottenhams alldeles egna Jay Jay få chansen. Där det i Boltons fall handlar om en fantastisk spelare som kan öppna upp ett försvar som Mose öppnande upp Röda Havet så handlar det i Tottenhams fall om en mycket begränsad spelare som knappast har rosat marknaden.
Finns det chans att få se Ziegler spela, kanske? Han är ett oprövat kort, men när det gäller vänstermittfältet så finns det faktiskt inget att förlora.
Jamie Redknapp spelar i egenskap av lagkapten garanterat och vem av Mendes, Davis, Brown och Carrick som spelar bredvid kan man bara spekulera i. Jag chansar dock på att Mendes vilas och Davis får chansen med Carrick och Brown båda på bänken.

Vågar Santini bänka Defoe två matcher i rad? Knappast och trots att Keane kanske gjorde en av sina bättre matcher för säsongen senast så blir det nog Kanouté som, med sin längd är det bästa komplementet till Defoe.

Vilka som än spelar så får de vara beredda på att verkligen lägga manken till om det ska bli avancemang till nästa omgång. För att se till att två raka förluster inte blir en trend så är det bara hårt jobb som gäller.
Vi vet att försvaret fungerar och vi vet att anfallet inte riktigt fungerar tillfredställande ännu. Det har diskuterats spaltmeter på olika internet-forum om hur man ska lösa anfallsproblemen och jag har själv uttryckt mina synpunkter, både i tidigare matchrapporter och på internet-forum, så jag varken kan eller orkar riktigt tillägga något ytterligare i nuläget.

Jag har grunnat ganska mycket på vad ett rimligt tips på utgången i denna matchen kan tänkas vara och jag har faktiskt inte lyckats komma på något.

Min flickvän verkar i alla fall säker på att Spurs vinner med 2-1 och hon brukar ha rätt om det mesta, så det får helt enkelt bli min linje också.

Av claesoul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*