Inför Portsmouth vs Spurs

Premier League är tillbaka efter landslagsuppehåll och på måndag åker Santini med mannar till sydkusten för att kräva ytterligare en skalp på bortaplan. Den här gången står Portsmouth på tur.

Preliminära laguppställningar

Spurs:

———————————–Paul Robinson——————————–

Noé Pamarot——Noureddine Naybet—–Ledley King—-Thim Atouba

Michael Brown—–Michael Carrick—–Pedro Mendes—-Simon Davies

———————-Jermain Defoe——Robbie Keane—————–

Portsmouth:

————————————Shaka Hislop——————————–

Andy Griffin–—Linvoy Primus——David Unsworth—-Matt Taylor

Amdy Faye———Aliou Cissé——-Nigel Quashie——-Patrik Berger

——————-Diomansy Kamara—-Aiyegbeni Yakubu————

Båda lagen går in i den här matchen med varsitt möte med Everton nyligen. Pompeys senaste hemmamatch var mot Everton där man förlorade med 1-0.
Spurs senaste match var borta mot Everton och här kom ju som bekant Spurs ut som 1-0 – segrare.
Upplagt för vinst för Spurs då, med andra ord?
Nä, så enkelt kan man bara önska att fotboll är. Eller, vid närmare eftertanke, är just faktumet att man alltid måste spela om de tre poängen som är den stora tjusningen med fotboll, och engelsk fotboll i synnerhet. Inget lag kan komma och bara förvänta sig att man ska vinna. I Premier League har vi gång på gång sett att alla lag kan slå alla på en bra dag.

Så vi får hoppas att Spurs har en bra dag på måndag.

Att det är svårt att möta Pompey på Fratton Park har många lag fått erfara under de två senaste säsongerna, sedan Portsmouth tog klivet upp från dåvarande First Division.
Inte minst Spurs, som runt jul förra året fick se sig besegrade med 2-0 efter två mäktiga frisparksmål av tjecken Patrik Berger.
Denna förlust kom under en period då Tottenham var helt under isen. Matchen var förlust nummer tre i raden av fyra raka förluster. En period som nu i och för sig känns avlägsen.
För att belysa detta så kan man titta på laget som David Pleat ställde på banan. Ingen i backlinjen, bestående av Taricco, Gardner, Richards och Carr, kommer att återfinnas i försvaret på måndag. På mittfältet gäller – förhoppningsvis – samma sak. Den 28:e december 2003 startade herrarna King och Poyet flankerade av en viss Dalmat och debuterande Johnnie Jackson. Av dessa har två försvunnit från klubben, den tredje har blivit Englands bästa mittback – ytterligare bekräftat i och med utnämningen till Månadens spelare under september – och den fjärde finns visserligen kvar i klubben, men hans framträdanden kommer förhoppningsvis vara begränsade framöver.
Det är bara anfallet med Keane och Kanouté som skulle kunna vara oförändrat, men där lär Jermain Defoe spela i stället för den nyss tillfrisknade Frederic Kanouté.
Oh, jag glömde positionen där den kanske mest markanta förbättringen gjorts. Burväktare Robinson anno Spurs 2004/05 får med facit i hand ses som en kolossal förbättring från Kasey Keller anno 2003/04.

Spurs har vissa skadeproblem som ställer till det lite för Jacques Santinis laguttagning. Mest noterbart är att Erik Edman fortfarande lider av sviterna efter den hjärnskakning han ådrog sig mot Everton. Det talas om ytterligare fyra veckors vila och jag hoppas för allt i världen att det inte är allvarligare än att Erik kan bli kvitt problemen efter en extra tids vila.
Huvudskador måste man vara extremt aktsamma på och ingen vinst i världen är värd att riskera hälsan för.
Förmodligen kommer Thimee Atouba få ta steget ner och fylla vänsterbacken. Det borde inte vara några större problem då kameruanen spelat där både i Basel och i det kamerunska landslaget.
Vem som går in på vänsterkanten på mittfältet är en svårare nöt att knäcka. Det finns, som jag ser det, tre alternativ. Dels att Simon Davies byter kant, dels att unge Ziegler gör debut från start och till sist, och minst önskvärda, Johnnie Jackson.
Mitt tips är dock att Simon Davies tar platsen, med Michael Brown eller Michael Carrick som vikarierande högermittfältare. Ziegler bör få en plats på bänken.
I övrigt är det bara Sean Davis av de spelaktuella spelarna som inte är riktigt kvitt sina problem än. Robbie Keane, Frederic Kanouté och Michael Carrick har alla blivit friskförklarade i veckan.
Det innebär att backlinjen inte ändras mer än på vänsterkanten, så jag kan inte tänka mig att vi helt plötsligt skulle börja släppa in massa mål på måndag. Försvaret kommer visserligen få se upp med Yakubu och Berger, men har man hållit Drogba, Gudjohnsen, Shearer, Bellamy med flera i schack så borde det inte vara för mycket att anta att vi max släpper in ett mål.

Problemen i Tottenham hittas ju som bekant längre fram på banan. På den sista tredjedelen har Spurs oerhört svårt att skapa något konstruktivt, trots den potential som finns i anfallet.
Det är helt enkelt mittfältet som inte riktigt kan hitta det där önskvärda samspelet än.
Pedro Mendes är ju visserligen hur stabil som helst, men han är inte riktigt den där som öppnar upp motståndarnas försvar. Jamie Redknapp är avstängd, men offensivt sett är det ingen försämring. Vi vet att Simon Davies har mycket kvar att visa den här säsongen, men med tanke på att hans föregående två säsonger varit förryckta av skador, bör man anta att det kan ta ett tag innan han är tillbaka i full form. Dock borde han kunna orsaka en del problem för Pompey-försvaret.
Michael Carrick gör med stor sannolikhet debut och det ska bli intressant att se hur han sköter sig. Jag har svårt att tänka mig att han kommer att göra storsuccé direkt, men i honom och Mendes finns det två mycket passningsskickliga innermittfältare som håller hög klass.

Portsmouth-bossen Harry Redknapp har stora skadeproblem. Nästan i gammal Tottenhamklass. Framför allt är det försvaret som har drabbats. Spelare som De Zeeuw, Stefanovic och Foxe saknas och Redknapp har fått kalla hem John Curtis från lån med Preston för att kunna ha lite valmöjligheter.

Men troligtvis startar samma lag som mot Norwich senast.
Ett lag som vid första anblick inte direkt ser skrämmande ut, men det är ett hårt arbetande lag med dugliga fotbollsspelare. De kommer inte att bjuda på något och det gäller för Tottenham att få grepp om mittfältet där Portsmouth har tre stycken hårdföra och hårt arbetande spelare ger understöd åt den klurige Patrik Berger, som har en ganska fri roll.
Han vill gärna komma in ganska centralt mellan mittfältet och backarna och avfyra stora kanonen.
För firma Naybet/King gäller det att framförallt hålla ett extra öga på Yakubu, som har kapacitet att göra livet surt för vilket försvar som helst.
Förmodligen blir det nyförvärvet från Modena, Diomansy Kamara som gör Yakubu sällskap
på topp (gemensamt för dem båda är även att de båda var länkade till Spurs innan de hamnade i Pompey. Fast å andra sidan är det mer en regel än ett undantag).
Skulle inte de lyckas så har Portsmouth ganska bra back-up i Ricardo Fuller och Lomano Tresor Lua-Lua.

Som vanligt för Spurs så gäller det att bibehålla det klanderfria försvarsspelet samtidigt som man får fart och rörelse på mittfältet för att få ett bra resultat.
Kanske kan Carrick vara den spelaren som gör skillnaden på mittfältet.
På måndag klockan 21.00 är det avspark och två timmar senare vet vi.

Mitt tips är i alla fall att Spurs fortsätter att vara obesegrade på bortaplan, men om det blir vinst eller oavgjort är upp till det mittfält Santini väljer att mönstra.

Kan man förbättra rörelsen och samarbetet mellan anfall och mittfält, ge anfallet bättre understöd samt komma in med mycket folk i Pompeys straffområde och utmana deras skadeskjutna backlinje kommer Tottenham garanterat att vinna. Kan man även komplettera detta med ett fortsatt bra försvarsspel där man möter Portsmouth högt upp i banan kommer man dessutom att vinna med flera mål.

Spelar ni en tjuga på 2-0 till Tottenham så ska ni nog få en hyfsad slant tillbaka.

Av claesoul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.