Spurs vs Manchester United 0-1

Lördag 25 september 2004
White Hart Lane
36 103 åskådare

Slutresultat 0-1
Halvtid 0-1

Mål:

0-1 Ruud van Nistelrooy (str) 42 min

Varningar:

Pedro Mendes (61 min)

Laguppställning Spurs:

————————————-Paul Robinson——————————-

Noé Pamarot——Nourredine Naybet—–Ledley King——–Erik Edman

—-Jamie Redknapp ©—Mbulelo Mabizela (ut 67)—Pedro Mendes——

Frederic Kanouté (ut 30)—————————————–Robbie Keane

—————————————Jermain Defoe——————————

Subs:
Kasey Keller
Anthony Gardner
Michael Brown
Simon Davies (in 30)
Johnnie Jackson (in 67)

Laguppställning Manchester United:

————————————Roy Carroll——————————–

Wes Brown——-Rio Ferdinand—–Mikael Silvestre—-Gabriel Heinze

Christiano Ronaldo—John O´Shea—–Roy Keane——Ryan Giggs (ut 83)

——————Ruud van Nistelrooy (ut 87)—Alan Smith————

Subs:
Ricardo
Phil Neville
Liam Miller (in 83)
Kleberson
David Bellion (in 87)

Till slut orkade inte Tottenham att hålla rent i sin förlustkolumn och på något underligt sätt så är jag inte helt förkrossad över detta.
Det har funnits klara brister i Spurs spel och kanske har man gömt sig lite bakom sin obesegrade svit, men nu finns det inga ursäkter för att inte ta den bristande målfabrikationen på största allvar.
Nu förlorade man mot Manchester United och alla kan nog vara överens om att Tottenhams anfallsspel inte riktigt räcker till i dagsläget.
Det är dags för Santini och hans stab att tillbringa den kommande veckan med att bryta trenden.
Anfallsspelet är för statiskt och man verkar lite på tok för mycket på att Jermain Defoe ska skina till i en stunds briljans för att göra mål.
Mot så pass meriterat motstånd som United måste man ha många anfallsalternativ om man ska kunna få in bollen i mål.
Något som dock var glädjande idag var att se Erik Edman komma med i anfallen med sina offensiva löpningar. De har varit för få och för halvhjärtliga fram tills idag.
Det finns visserligen somliga goda intentioner och ibland glimrar Spurs till, men det klaffar inte riktigt än.

Defensivt så ser det fortfarande stabilt ut, även om man idag hade vissa problem, med Ruud van Nistelrooy och kompani. Inget konstigt i det egentligen, då Manchester United alltid skapar chanser mot vilket lag det än möter.
I dag behövde United dock en straff för att få hål på utmärkte Paul Robinson, även om det var på håret flera gånger. Bland annat borde nog Mikael Silvestre och David Bellion gjort mål på sina chanser i 72:a respektive 88:e minuterna. På Silvestres chans utförde Robbie Keane en utmärkt blockering med gumpen medan Paul Robinson stod i vägen (var det en räddning?) för Bellions nick från en meters håll.

Men van Nistelrooys straff visade sig räcka till full pott för gästerna.

Santini hade uppenbarligen såna problem med att välja anfallare efter målexplosionen mot Oldham, att han helt enkelt valde att ställa upp med alla tre anfallare på planen. Detta medförde en viss ruckning på spelsystemet så att Spurs kom till spel med en 4-3-2-1 uppställning, där Robbie Keane och Frederic Kanouté ockuperade varsin kant, medan Jermain Defoe ensam fick kampera på topp.
Tanken med detta var att låta Keane och Kanouté falla ner i mittfältet i försvar och upp i anfallet när man hade bollen inom laget. Tyvärr så fungera detta inte fullt ut i och med att laget hamnade för långt ner i försvar. Det blev helt enkelt för lång väg upp i anfallet för K n´K.

Dessutom fick Frederic Kanouté lämna banan efter trettio minuter och från officiellt håll rapporteras det om en eventuell lårskada. Vi får hoppas att det inte är allt för allvarligt, då vi definitivt kommer att behöva våra anfallare framöver.
Kanoutés skada beredde dock plats åt Simon Davies, som inte fick plats i startelvan idag.

Efter paus startade Spurs med ett bättre spel. Santini valde att gå tillbaka till en mer bekant 4-4-2 uppställning, med Davies och Redknapp på varsin kant och Keane åter på topp (ibland).
De första 10-15 minuterna såg det verkligen ut som om Spurs skulle arbeta sig in i matchen. Det var då man kunde se glimtar av ett väl fungerande anfallsspel och Jermain Defoe började komma igång, även om han ofta håller i bollen och gör det lite svårt för såväl sig själv som för laget. Det samma kan man säga om Robbie Keane.

Men efter den optimistiska inledningen så var det återigen Manchester United som höll taktpinnen.

I stället fick Spurs försöka förlita sig till de chanser man hade. Och kanske kan man kräva att de flesta av dem åtminstone skulle gå på mål. Både Robbie Keane och Simon Davies hade ganska bra lägen men de skott mot Roy Carroll de lyckades producera höll inte riktigt måttet.

Avsaknaden av en riktigt kreativ mittfältare är stor. Kanske kan Simon Davies komma igång på riktigt och sätta fart på mittfältet och att döma av dagens match kan man anta att han är på god väg att komma i form. Han är den enda offensivt utpräglade mittfältaren som finns i Spurs trupp. Av de som bemannade mittfältet idag så tycker jag att nämda Davies och den alltid så pålitliga Pedro Mendes gjorde bra ifrån sig. Mbulelo Mabizela fick göra debut från start och skötte sig godkänt som defensiv mittfältare. Det verkar som det är där han kommer att få se sig konkurera om en plats.
Jamie Redknapp var som vanligt en besvikelse och jag undrar hur länge han kan få spela på gamla meriter.
Vi får hoppas att Sean Davis, Michael Carrick och Thim Atouba kommer tillbaka så snart som bara möjligt och tillför en ordentlig konkurrens om mittfältsplatserna. Faktumet att Johnnie Jackson är det bästa som Santini har att sätta in visar hur långt Tottenham har kvar i att bygga en stark trupp.
Johnnie Jackson håller en pinsamt låg nivå och kanske skulle David Pleat låtit Coventry köpa JJ när han chansen fanns. Nu lär intressenterna vara lätträknade.

I försvaret skötte sig alla i stort sett felfritt. King och Naybet har man helt slutat oroa sig för. De gör alltid ett otroligt bra jobb, men där Naybets brist på fart kanske avslöjar hans ålder lite grann. Men fart är inte allt och han kompenserar mycket med stor självsäkerhet och rutin.
Erik Edman gjorde i mitt tycke sin bästa match hittills för Tottenham och var, utöver den lite klumpiga nedrivningen av O´Shea i straffområdet, i stort sett felfri. På andra kanten är Noé Pamarot en mycket duglig back.

Jermain Defoe och Robbie Keane får väl också nätt och jämnt godkänt idag. De kämpade och slet mot Uniteds backlinje för att få tag i de många långbollar som skickades mot dem. Det måsta vara ganska otacksamt att hela tiden stångas om långbollar, så jag kan lite första att de tvingas leta sig neråt i banan för att få bollar de kan jobba med.
Tydligt är att de båda är i behov av en stor forward i form av Kanouté som partner.

Och till sist bör Paul Robinson ha en stor bukett rosor för att han är så bra. Att det finns stabilitet i backlinjen är mycket hans förtjänst. Det känns som om King och Naybet sätter stor tillit till Robinson. Förra året såg mittbackarna ut som nervvrak i jämförelse när de hade Kasey Keller bakom sig.

Nu gäller det att ta nya tag mot när Spurs reser till Liverpool för att möta Everton om en vecka. Och i en perfekt värld är inte Johnnie Jackson med på bussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*