Tottenham-trio i Svens startelva gav England VM-kvalvinst

England bortabesegrade Polen med 1-2 efter ett spektakulärt mål av Jermain Defoe i 37:e minuten och Sven ville efter matchen speciellt lyfta fram Defoe och Robinsons insatser.

Robinson, King och Defoe förärades alla en plats i startelvan då "Sven´s men" på bortaplan mötte Polen i VM-kvalmatch. Detta var kanske Svens viktigaste match hittills för fortsättningen av sin karriär som, enligt många, Englands mäktigaste person efter premiärministern. Detta var enligt de flesta sportskribenter och fotbollsintresserade i England en "vinna eller försvinna match" för Sven.

Sven hårt pressad inför matchen
Efter Englands bortamatch mot Österrike då Svens lag tappade en 0-2 ledning till det förödmjukande slutreslultatet 2-2 har hela landet deltagit i en hetsig diskussion om huruvida Sven skulle våga byta ut målvakten med misstagen – David James.

Det ryktades under veckan om het indiansommarvärme i England med en toppnotering på 34(!) grader. Men diskussionerna var ännu hetare om Sven till slut skulle rätta till manschetterna på den italienska kostymskjortan och för första gången lägga huvudansvaret på landets stora framtidslöfte Jermain Defoe att skjuta England mot VM 2006.

Matchen – Nya spelare i startelvan
Sven hade på tisdagen dagen före match tagit med sig spelarna till andra världskrigets kanske mest ökända koncentrationsläger i Auchwitz. Spelarna fick enligt Ashley Cole sig en rejäl tankeställare om perspektivet fotboll och livet. Detta var säkert en mycket genomtänkt plan av Sven som nog vill få sina av media mycket hårt pressade mannar att tänka på annat än fotboll inför en så viktig match.

Det visade sig under onsdagen att Sven hade tänkt till rejält även om startelvan och gjort de ändringar som behövts. Manchester Citys burvakt "sloppy" James petades till förmån för Tottenhams stabile "Robbocop" Robinson. Förutom i landslaget just nu givne Tottenham-mittbacken Ledley King fick då till slut även Spursanfallaren Defoe förtroendet att starta tillsammans med Real Madrids Michael Owen.

Ett förtroende som Defoe snabbt visade sig förvalta väl. Matchen var inte många minuter gammal då Defoe skapade en bra målchans som resulterade i en boll strax utanför polske målvakten Jerzy Dudeks vänstra stolpe. Lite senare in i andra halvlek fick Defoe bollen av Beckham som han med brilliant bollbehandling och vindsnabba vändningar trollade in i det polska nätet. 0-1 till England och Defoes första landslagsmål var ett faktum. Matchuret stod på 37 minuter och jag gissar vilt att nästan hela England stod upp och skrek i glädje.

Tre Spursspelare i Englands startelva för första gången sedan 1987
Samma Tottenham-trio som startade i dagens match spelade även tillsammans i träningsmatchen mot Island i juni tidigare i år. Robbo startade, med skillnaden att King och Defoe båda kom in som avbytare under matchen. Det var 24:e gången som tre eller fler Spursspelare har startat i en landslagsmatch för England. Senast det hände var då Glenn Hoddle, Steve Hodge och Chris Waddle spelade mot Skottland 23 mars 1987.

Vårt klubbrekord hittills är hämtat från 29 april 1987 då Clive Allen, Glenn Hoddle, Steve Hodge, Gary Mabbutt och Chris Waddle alla spelade mot Turkiet. Fem(!) män på plan var då Tottenhamspelare.

Första gången Tottenham hade tre spelare eller fler i det engelska landslaget var 9 apri 1921 mot Skottland när följande kvartet stolt representerade England – Bert Bliss, Jimmy Dimmock, Arthur Grimsdell och Bert Smith.

(Källa angående Spursspelare i Englands landslag: Fotbollshistorikern/författaren Andy Porter, för spurs.co.uk. Tack!)

De tre Spursspelarnas del i spelet – minut för minut
Läs mer här: http://www.spurs.co.uk/article.asp?hlid=224535

BBC´s spelarbetyg på engelska landslaget
Defoe, 8 – bäst betyg av alla.
King, 6 – OK betyg.
Robinson, 6 – OK betyg.

"Jermain Defoe – 8 (STAR MAN): Hugely impressive. Took his goal superbly and looked sharp throughout, finding space and using the ball well when he got it" //BBC

Läs mer här: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/england/3637048.stm

Mathias Bridfelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*