Nottingham Forest vs Spurs 0-2

Lördag 31 juli 2004
City Ground
18 845 åskådare

Silly season fortsätter och Spurs går ut ur juli och in i augusti med en ny seger i bagaget – 2-0 mot Nottingham Forest på City Ground.

Nyheten för dagen – förutom att Erik Edman skrivit på för klubben mindre än ett dygn före avspark (han deltog inte i matchen, dock!) – var att två provspelande anfallare fanns med i truppen; Dagui Bakari från franska Lens och Edson Rolando Silva Sousa från PSV Eindhoven. Bakari spelade hela andra halvlek, medan Silva Sousa matchades blott en kvart på slutet. Positivt i övrigt var att Frederic Kanouté åter var matchklar efter att ha tillfrisknat från en virusinfektion. Tillbaka i gott slag, skulle det visa sig.

Det rapporteras om en större spelglädje i laget denna eftermiddag än vad som gavs prov på i förlustfajten mot Glasgow Rangers senast. Men det kunde ha börjat med bakslag ganska omgående, då Forest-anfallaren David Johnson under matchens inledande 10 minuter tvingade Kasey Keller till kvalificerade räddningar både en och två gånger. Forest började piggt, och trots ett par chanser i inledningen – en elegant lobb av Jamie Redknapp och ett distansskott av Sean Davis – så var detta en match som Spurs växte sig in i undan för undan.

Kanouté och Jermain Defoe förvaltade bollinnehavet väl och efter fint kombinationsspel kunde den förstnämnde komma fri med målvakten och avsluta kliniskt i den 38:e spelminuten. 1-0.

Vid det här laget hade Spurs i stor utsträckning tagit hand om spelet, och innan pausvilan hade vi ytterligare ett par målchanser – två skott över målramen, dels av Johnnie Jackson efter en kontring som följd av en Foresthörna, dels av Kanouté efter mer bra samspel med Defoe.

I andra halvlek sjönk matchkvalitén ett antal snäpp, mycket på grund av de flertal spelarbyten som gjordes av bägge lagen. Men en som visade sig pigg framåt var Dagui Bakari, som kommit in istället för Kanouté efter paus. Han var inblandad i det flesta av de förhållandevis få farligheter framåt som Spurs skapade. Bland annat hade han ett skott i 55:e minuten som släpptes av målvakten och som Davis så när kunde förvalta genom ett vänsterskott på returen som dock dundrade i ribban. Bakari låg även indirekt bakom vårt andra mål för dagen, då han i 59:e minuten blev neddragen i Nottinghams straffområde. Jermain Defoe tog hand om den påföljande straffsparken och avslutade utan problem. 2-0.

Bakari fortsatte piggt, och den store, starke anfallaren på uppåt två meter hade flera målchanser under fortsättningen av matchen. Enligt rapporteringen tycks han och Defoe ha hittat varandra minst lika bra i andra halvlek som Defoe och Kanouté gjorde i den första. Silva Sousa hann förstås inte visa framfötterna i samma utsträckning, då hann byttes in mot Defoe först i den 77:e spelminuten, men han hade åtminstone ett skott på mål i matchens slutskede.

Försvarsmässigt verkar det inte ha varit särskilt mycket dramatik för Spurs vidkommande, men Ledley King vann i alla fall en viktig löpduell med Johnson som i 63:e minuten kommit igenom på Nottinghams högerflank.

Sammanfattningsvis då? Ja, positivt spel av Spurs i en välspelad första och chansfattigare andra halvlek, och flera goda möjligheter av Nottingham fram tills att vi tycks ha tagit över efter ledningsmålet. Ett mål strax innan paus och ett strax efter sätter ju sin prägel på en match, och detta i kombination med konstruktivt utnyttjande av bollinnehavet från Spurs sida samt den pga spelarbyten sönderhackade andra halvleken gjorde att 2-0-segern denna eftermiddag knappast verkar ha varit särskilt hotad.

Det återstår nu att se vad som händer i fortsättningen med de nya bekantskaperna Dagui Bakari och Edson Rolando Silva Sousa.