Spurs i Kappa Cup 3-5 augusti

Spurslaget befinner sig i spanska Sevilla under 3-5 augusti för att möta två lag av Real Betis, Partizan Beograd och Feyenoord i den första Kappa Cup.

Turneringen arrangeras av lagens sponsor Kappa
Ryktet som dök upp för några månader sedan om att Tottenham skulle spela en träningsturnering i Sevilla i augusti visade sig på torsdagen 1 juli stämma. Då gick spurs.co.uk ut med att man mellan den 3-5 augusti kommer att befinna sig i Sevilla och i cupmodell möta två av lagen Real Betis, Partizan Beograd och Feyenoord i den första Kappa Cup. Som namnet antyder arrangeras turneringen av Tottenhams (tillika Betis, Partizans och Feyenoords) italienska klädsponsor Kappa.

Spelformen i denna turnering är som så att de fyra lagen lottas in i semifinaler, vilka troligtvis spelas efter varandra tisdagen den 3/8. Förlorarna i dessa matcher möts i en tredjeprismatch, medan vinnarna gör upp om totalsegern i en final torsdagen den 5/8.

Jag tycker att detta är ett mycket trevligt initiativ av Kappa att dra i gång en sådan här turnering, även om deras verkliga syfte med den är att exponera sitt eget märke så mycket som möjligt och därmed öka sin försäljning. Om årets turnering faller väl ut så är det ingen omöjlighet att den blir årlig.

I och med att Allsvenska Hammarby från och med nästa säsong får Kappa som klädsponsor öppnas dörrarna för möjligheten att nästa års Kappa Cup arrangeras i Stockholm. Givetvis är detta mest önsketänkande, men hoppas kan man alltid göra!

Mer om motståndarna:

Real Betis
Sevilla-laget Real Betis är naturligtvis värdar för turneringen och matcherna kommer följaktligen att spelas på deras stadion Manuel Ruiz de Lopera. Stadions kapacitet ligger på beskedliga 52 500 åskådare och den förvandlas ofta till en grönvit, kokande gryta när Betis spelar.

Man skulle kunna säga att Betis är något av ett spanskt Tottenham. Likt Spurs har Betis en stor och trogen åskådarskara, även när det blåser hårt och framgångarna uteblir. Betis har i sin 97-åriga historia bara vunnit två titlar: ligan 34/35 och cupen 76/77. Känslan av det klassiska mittenlaget som inte vinner något, men inte heller åker ur ligan (detta stämmer nu inte riktigt eftersom Betis var nere och vände i La Segunda säsongen 00/01) är även det något som känns igen? Rivalitet mot stadens rödvita lag är också en gemensam nämnare.

De största stjärnorna i dagens Betistrupp är (den ibland frisparks- och straffskjutandes) målvakten Antonio Prats, den tekniska brassen Denilson, den kvicka yttern Joaquín och den starke argentinske anfallaren Martin Palermo.

Feyenoord:
Feyenoord har på senare år växt fram som ett minst lika starkt lag som tidigare omöjliga Ajax och Psv Eindhoven. Tolv ligasegrar (den senaste 98/99) och Champions League-vinsten 69/70 bla kan holländarna stoltsera med. UEFA-cupsegern 01/02 (vars final passande nog spelades just på Feyenoord Stadium) värderas givetvis även den högt i Rotterdam-klubben.

Den nyblivna tränaren (tillika mångas gamla hjälte) Ruud Gullit förfogar över en stark trupp där namn som Shinji Ono, Anthony Lurling och Danko Lazevic kanske känns igen lite mer än andra. Den sistnämnda spelade i just Partizan Beograd innan han inför förra säsongen flyttade till Holland.

Partizan Beograd:
De 18-faldiga serbiska mästarna Paritzan är klubb med stark vinnartradition. De har dock haft det svårt att lyckas ute i Europa. Förvisso har de två år i rad slagit ut de svenska mästarna och förra säsongen även Newcastle i Champions League-kvalet, men annars är det dåligt med europeiska framgångar. Snart kan det dock bli ändring på detta i och med att de numera har inlett en storsatsning på att bli etablerade i Europa. Detta ska ske genom att de plockar hem serbiska spelare från kontinenten. Först ut att återvända är den före detta Roma-spelaren Ivan Tomic. En annan spelare som förtjänar ett omnämnande är de charmige ytter Ljubinko Drulovic.

Källor:

http://www.spurs.co.uk/
http://www.realbetisbalompie.es/
http://www.feyenoord.nl
http://www.partizan.co.yu

Om du är sugen på att läsa mer om Kappa Cup, kolla då in följande länkar:

http://www.spurs.co.uk/article.asp?article=211705
http://www.spurs.co.uk/article.asp?article=211703

Jacob ”Sherman” Rosander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*