Tottenhams Postiga sköt iskallt England ur EM. igen.

Tottenhams portugisiske forward gav igen på alla engelsmän som skrattat ut honom i hans första skrala Premier League-år. Och SOM han gav igen! Tvåmålsskytt och en av de stora hjältarna idag.

Den första EM-kvartsfinalen som spelades under torsdagkvällen kallades i engelsk press för HJÄRNORNAS KAMP. En revanschmatch mellan VM-förloraren Sven-Göran Eriksson, och då, Brasiliens vinnande coach Luiz Felipe Scolari.

Matchen vanns återigen av fingertoppskänslige Scolari som till hela fotbollsvärldens förvåning bytte ut fixstjärnan Figo mot tidigare målfrossande U-21 landslagsstjärnan Helder Postiga. Ett smart drag, för redan inom några få minuter hade Tottenhams dyra forwardsförvärv från Porto FC utjämnat med ett vackert nickmål i en av de mest välspelade dramatiska fotbollsmatcher jag någonsin sett på landslagsnivå.

Lägg därtill Postigas ISKALLA straffmål med en lös chipp i mitten av målet som landar på mållinjen. Killen saknar nerver eller lider av coolhetskomplex! Postigas straff är redan nu klassisk och för tankarna till Totti´s straff i EM 2000.

Sven-Göran gjorde sina tre byten, men tydligen störd av Rooneys oväntade skadeutgång, inte rätt byten. Det fanns ingen matchvinnare bland Vassell, Neville eller Hargreaves.

Kanske något Tottenhamfärgad påstår jag att den enda engelska spelare med matchvinnarpotential idag utanför startelvan var Svennishyllade Ledley King. King som just mot Portugal för några månader i en landskamp dominerade hela planen, matchen OCH avgjorde med ett 1-0 mål var rätt lejon att plocka in. Detta var dock omöjligt då King tidigare under matchdagen blixsnabbt flög hem till sin flickvän för att vara med på en akut födsel av sitt första barn. Detta kan ha varit avgörande för England. Men – vad kan vara viktigare än att föda fram en ny Spurs spelare/supporter?

Dessutom är det omöjligt att inte kommentera det som även de flesta fotbollsintresserade engelsmän för några veckor sedan verkade tycka om att Sven-Göran mot Tord Grips vilja valde Darius Vassell före Jermain Defoe till spelartruppen. Jermain Defoe kan ensam avgöra viktiga matcher och har gjort flest mål av de fem första landslagsforwards föregående säsong. Vassell hade haft en relativt skral säsong, vilket även visade sig i kvällens mållösa prestation inkluderat straffmissen som fick delvis England på fall (med hjälp från Beckham).

Till alla engelska fans förtvivlan var detta, trots hårt kämpande lejon, Portugals match. Ett Portugal som hade förkrossande stort bollinnehav och spelade som värdiga EM-vinnare.

Detta EM kommer bli olidligt intressant. Sverige – Portugal i semifinal drömmer många svenska fans om just nu.

Kanske får blågula spelare möta den Spursforward som kan komma att föra Portugal hela vägen till EM-guld.

Hans namn är Helder Postiga, nummer 23 i Portugal.
Beckham – din ryggtavla med nr 23 är ej längre hetast.

Observanta fotbollsjournalister har säkert redan uppmärksammat att det var samma Postiga som som tidigare under året gav Englands U-21-landslag respass ur EM-kvalet med ett omdiskuterat mål, och samtidigt förde Portugal dit. Postigas värde ökade idag och kan knappast ha missats av Frankrikes landslagscoach tillika blivande Tottenhamtränare Jacques Santini.

Mathias "Matt Mellow" Bridfelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*