Efter Tottenham v Stoke 4-0

Jag är oerhört glad och lättad att min magkänsla hade så himla fel. Det blev ju en islossning, en uppvisning och en fantastisk fotbollsmatch. I alla fall ur en Tottenhamsupporters ögon.

Pochettino ställde upp med det efterlängtade 3-4-2-1. På förhand kände jag mig inte riktigt bekväm med det spelsystemet utan Rose på vänsterkanten. Även den känslan skulle visa sig vara obefogad. Lloris, Dier, Alderweireld, Vertonghen, Walker, Wanyama, Dembele, Davies, Alli, Eriksen och Kane stod alla på häftet med de alla spelarna som skulle starta matchen denna söndag.

Matchen var rätt så trögstartad och de första 10 minuterna speglade ungefär min söndag rätt så bra men det var just efter jag drog den jämförelsen för mig själv som det hände någonting, det tände till. Tottenham pressade sakta men bestämt ner Stoke Citys försvar och spelet utanför deras straffområde var i princip konstant.

I den 13:e minuten spelar Dele Alli in ett instick till Eriksen som bryts och bollen hamnar i ett flipperspel som slutar med att bollen dimper ner framför Spurs nummer 10 som på två touch begraver bollen i den bortre stolproten. 1-0

Spelet börjar lossna ytterligare för Spurs ju mer klockan tickar på. Jan Vertonghen är uppe på en hörna och i denna variant fick man se en nickskarv bak till Jan som på ett mindre graciöst sätt avlossa ett skott med fel fot i ribban. Kort därefter kom Kane till ett avslut som fick en soffliggandes supporter upp på två fötter snabbare än Walker springer längs kanten.

Efter en halvtimmes spel får Spurs en frispark något lite väl långt ut för Eriksens högerfot. Ytterligare en variant på en frispark signerad av Eriksen och Walker med ett avslut från den sistnämnda resulterade i en hörna. En variant avlöste den andra och nu på en hörna igen.

Både Kane och Vertonghen stod redo för skott längs 16 meterlinjen. Det blev, inte så förvånansvärt Kane som tog avslutet med fel fot på halvvolley och tryckte ner bollen i samma hörna som det första målet. 2-0 Harry Kanes hattrick skulle fullbordas i den 36:e matchminuten. Även här bjöds det på en slags ”petvariant” där Eriksen rullar igång bollen för Kane som skjuter lågt i muren som styrs och ställer vakten mellan stolparna och 3-0 rullar retsamt in.

I matchminut 45+1 utökar Spurs ledning till 4-0 via Dele Alli, assist av Kane. Ett vad som syntes var ett ofarligt inkast till Eriksen blev till en avgörande nickskarv till Kane som läckert vände med sig bollen runt sin försvarare och satte fart mot mål. Osjälviskt serverar han Dele Alli som var i ett bättre läge och 4-0 på en halvlek är ett faktum.

Stoke hade egentligen bara ett läge där den forne Tottenhamspelaren Peter Crouch försökte peta in bollen från bara någon meter. En galen benparad från Lloris förhindrade Crouch att göra mål på sin gamla klubb. Andra halvlek slogs det av på tempot, inte alls lika händelserik och Stoke verkade se det som hopplöst.

Alderweireld linkar av oroväckande efter 2 minuter, hoppas på inget allvarligt men en ljumskkänning är det, Wimmer in. Det börjar se något slarvigt ut efter en stund, någon felpass här och där men fortfarande spelet under kontroll. Var orolig att nollan skulle onödigt spräckas. Även Vertonghen byts ut, förhoppningsvis ingen skadekänning.

Unge Winks kommer in och Spurs roterar och bildar en fyrbackslinje istället.

Kane tackades av i slutetminuterna och Son fick springa av sig en stund.

Överlag en kontrollerad halvlek. 45 minuter som Tottenhamspelade av samtidigt som Walker var sugen på att göra mål och var framme med några överlapp då och då. Tottenham gjorde precis det jag önskade om. Dem visade hjärta, vilja kämparglöd. Det smällde och det vanns dueller över hela planen.

Lloris – 10 Hade sin benparad och gjorde inga felpass. Hållen nolla.

Dier Alderweireld Vertonghen – 9 Hade inte jättejobbig dag på kontoret men dom vågade fylla på offensivt och fick understöd av mittfältare i dem situationerna. Bra Samspel.

Walker – 9 Någon märklig klack som resulterade i en kontring annars bra offensivt samtidigt som han täckte upp bakåt.

Davies – 8 Saknaden av Rose märktes inte av idag. Inläggen däremot var inte speciellt bra men bidrog gott offensivt ändå.

Dembele Wanyama – 9 Dom behövde idag inte agera som de bestar på planen dom egentligen är. Ägde oavsett mitten av planen. Hade önskat något mer distansskott. Näst intill felfria.

Eriksen Alli – 9 Ett mål för Alli, 2 assist för Eriksen efter deras varianter på fasta situationer. Få felpass, bra fantasi mot ett hemfallande Stoke.

Harry Kane 10 – Såklart en solklar 10 poängare. Hattrick i en och samma halvlek och en assist. Sprang rätt, bra avslut. Vad mer kan man begära? Även nu på delad skytteliga ledning. COYS