Inför: Tottenham – West Bromwich

Premier League-säsongen har precis vänt tillsammans med det nya året, och vi inledde det på det mest fantastiska av sätt, då vi vann mot Watford 4-1 och sedan en riktigt go 2-0 vinst mot Chelsea, som bevisade att vi fortfarande är med och slåss om ligatiteln. Nu spelar vi ännu en gång på hemmaplan och välkomnar West Bromwich till White Hart Lane.

Här skall vi inte vaggas in i någon falsk trygghet. Vi går in i matchen med sex vinster i ryggen, och redo att göra morgondagens match till vår sjunde seger, men West Brom är inte de lättaste av motståndare. De ligger på en åttonde plats i ligan och har åtnjutit en hittills mycket bra säsong i Premier League, dock kommer de in i detta möte med en del skakiga resultat i ryggen och man kan  aldrig räkna bort dem. Förra året var det dem som fick av oss från vårat titel-utmanande spår när vi förlorade vårat möte på ett snöpligt vis. Därför är förhoppningarna inför matchen att laget har vett nog att ta motståndet seriöst, speciellt med tanke på att detta är en match som i slutändan kan visa sig viktig.

För Tottenhams del har vi kommit in i ett skönt flow där vi nu har sex vinster i rad, och med 2-0 vinsten mot Chelsea fortfarande färskt i minnet (ja, det är en sötsmakande seger som jag kommer kunna leva på ett tag). Dessvärre åtnjöt vi en liknande seger då vi slog Manchester City tidigare i höstas, för att sedan gå ner oss i en svacka och åka ner ett par placeringar i Premier League-tabellen. Även då var vårat första möte efter storvinsten mot West Brom, där vi spelade 1-1, och det är sådana svaga resultat som inte får hända om vi vill tas som seriösa titelkonkurrenter. Mot just West Brom har vi dock spelat 1-1 matcher i våra senaste tre möten, förhoppnings är detta en förbannelse som vi kan bryta, men det gäller att se. Vad som måste jobbas på är vår förmåga att vara konsekventa och prestera bra oavsett om det gäller ärkerivaler, ligaledare eller lag som harvar runt i botten av tabellen.

– Vår position i tabellen är en konsekvens av våra insatser, vårat beteende, och jag tror att det är viktigt nu för dem att ha tro på hur vi jobbar och de visar, med varje chans vi har, (vilja) att spela och det tror jag är nyckeln för oss. Jag tycker vi är i en bra position, vi är i ett momentum att behålla, och det är väldigt viktigt för oss, sade Mauricio Pochettino till Tottenhams officiella hemsida inför matchen.

West Bromwich är ett segdraget lag och som tidigare konstaterat så har de gjort en bra säsong i år, men kommer nyligen från en förlost mot Derby County i FA cupen tidigare i veckan, en snöplig förlust som kan tänkas ha väckt revansch-känslor. Tony Pulis har dock inga skador att oroa sig för, och Jonny Evans och Chris Brunt, som båda lämnades utanför FA cup-mötet med Derby på grund av smällar, men sägs båda vara friska nog att kunna återvända till actionen på White Hart Lane.

Tottenham har enbart Erik Lamela som är uträknad för spel, då han fortfarande befinner sig hos sin gamla klubb Roma i Italien för rehabilitering. Harry Kane, som var borta i vår senaste match då vi mötte Aston Villa i FA cupen – och vann – på grund av att hans förstfödda barn kom till världen, kommer med all förmodan också att vara tillgänglig för spel. Detta innebär att Pochettino har ett fullt hus som han kan utnyttja bäst han vill, och det är en mycket bra känsla. Det innebär att vi inte kan lägga någon skuld på spelare som varit borta på grund av skador vid en eventuell förlust, och Pochettino har fria händer att göra bäst han vill. Det kommer att bli spännande att se hur Poch väljer att göra med framför allt backlinjen, då han åtnjutit så mycket framgång med en trebackslinje på senare tid, samtidigt som fyrbackslinjen är säkrare.

Förmodad startelva:

Kane

Alli, Eriksen

Rose, Wanyama, Dembele, Walker

Vertonghen, Alderweireld, Dier

Lloris

Vi går in i ett mycket viktigt skede av säsongen nu. Det är dessa matcher som kanske till synes inte verkar sådär jätteviktiga, men som är de som man efter säsongens slut kommer att blicka tillbaka mot och säga ”om vi ändå bara hade fått med oss en poäng där, eller två poäng till där” och veta att det stod en möjlig titel på spel. Ingen vill ha den sortens ångest, och därför är det nu som vi vill se våra liljevita krigare lägga i den där extra växeln, och om man kan få drömma kan de gärna hålla i den ända in i maj. Det är att gå händelserna i förväg, men en vinst imorgon hade i alla fall varit ett första steg, och en första vinst mot The Baggies på hemmaplan sedan 2012.

/ Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*