Spurs i Europa League – Allt du behöver veta

Tottenham besegrade relativt enkelt CSKA Moskva på Wembley i den sista gruppspelsmatchen av Champions League. Den segern gav Spurs en direktbiljett till fortsatt spel i Europa, dock inte i Champions League utan i stället i Europa League.

Men, hur fungerar detta nu när man kommer in från sidan via Champions League? Läs vidare så berättar vi allt.

Slutspelsfasens början består inte av 16 lag som i Champions League, i Europa League är det 32 lag som tar sig vidare från gruppspelet. 8 av dessa 32 lag kommer från Champions League, övriga kommer från Europa Leagues gruppspel. #sextondelsfinal 

 Vilka lag har tagit sig vidare till slutspel? Det är inte helt klart ännu. Men, de 8 lagen som ansluter till Europa Leagues slutspel från Champions League är Spurs, FC Köpenhamn, Lyon, Besiktas, Rostov, Mönchengladbach, Legia Warzawa samt Ludogretz.

Några lag som redan säkrat sin plats i Europa Leagues slutspel efter starka insatser i gruppspelet är Ajax, Roma, Schalke, Shaktar Donetsk, Sparta Prag, Zenit St.Petersburg, Anderlecht, APOEL, Athletic Bilbao, Genk, Krasnodar, Olympiacos, St-Eténne.

När sker lottningen och vart kan jag se den? Den sker på måndag kl 13:00 och sänds på Eurosport 1 (och även deras streamingtjänst Europlayer) samt Viasat (och då givetvis även Viaplay).

Vilka regler påverkar lottningen? Spurs kan inte möta ett lag från England förrän i en eventuell åttondelsfinal. Spurs är seedade i lottningen och ingår i den första potten. Den första potten består av gruppvinnarna i Europa League och de fyra bästa lagen som anslutit från Champions League. Övriga fyra lag som anslutit från Champions League ansluter därav till den andra potten där övriga 12 deltagande lag väntar. Spurs, Köpenhamn, Lyon och Besiktas tar plats i den första potten. Rostov, Mönchengladbach, Legia Warzawa samt Ludogretz tar plats i den andra potten.

Med andra ord – Två potter, 16 lag i varje pott. Lag kan inte möta lag från samma land. Lag kan inte möta lag som har spelat mot varandra i gruppspelet. Seedade lag börjar med bortamatch och avslutar på hemmaplan. Detta gör att Spurs börjar med en bortamatch och avslutar med hemmamatch.

Vart kommer Spurs spela sina hemmamatcher? Wembley. Detta bekräftades igår av Tottenham. Matcherna kommer spelas den 16 (borta) samt 23 februari (hemma), 2017.

Vart spelar man finalen denna säsong? Roligt nog så spelas Europa League-finalen på Friends Arena i Stockholm.

Sist men inte minst? Det finns en hel del spännande lag i Europa League och slutspelsklungan efter kvällens matcher kan bli väldigt intressant. Schalke 04 med Nabil Bentaleb och Benjamin Stambouli finns där, AS Roma och Shaktar Donetsk som dominerat likaså. Kan bli spännande matcher!

Vad skall Spurs hoppas på? Vilket lag vi möter är inte allt för viktigt egentligen – Det viktiga är bara att det inte blir ett lag allt för långt borta – Långa bortaresor som sliter på truppen är inte önskvärt i vår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*