Inför: Tottenham – CSKA Moskva

Tottenham kommer ikväll att spela sin sista Champions League-match för säsongen och det finns knappt något tråkigare sätt att avsluta den delen av säsongen på. Glädjen förra året efter att ha lyckats direktkvalificera oss har så långsamt pyst ut efter varenda förlust och oavgjord match vi har spelat i gruppspelet. Wembley har varit kasst, resultaten har varit kassa, när det gäller Champions League finns det inte så mycket annat att säga än att det har varit … kasst.

Sedan dyker den eviga frågan upp – hur skall vi göra nu med Europa League? Ett poäng ikväll, ett oavgjort eller en vinst, betyder att vi efter nyår spelar EL. Det är en turnering som kan innebära en Champions League-plats. Men spelarna behöver vila och det kanske är bättre att vi satsar på ligan?

Det är en diskussion jag för med mig själv ibland, och läser intressanta artiklar och krönikor, kommentarer samt lyssnar på podcasts, och jag har fortfarande inte kommit fram till någonting vettigt. Jag tycker det är dumt att slänga bort en turnering, speciellt en som ändå ger så mycket om man vinner den. Dessutom är det bra förhållanden att slänga in de yngre under, som behöver så mycket erfarenhet och inspiration de bara kan få. Detta gäller för övrigt alla de andra också, vi behöver tydligen mer Europa-spel och övning om vi ska kunna hålla oss kvar därute nästa gång. Sen har vi problemet med Wembley. Det är tydligt att spelarna inte känner sig hemma där, vilket är fullkomligt rimligt. Men de måste börja känna sig hemma där, annars ser det mörkt ut inför nästa säsong när det gäller att spela alla matcher i såväl ligan som cupen där. Det är ett spöke som vi måste övervinna, och det enda sättet är genom att börja vinna matcher där. 2008 var senaste gången vi vann på den arenan. Låt det sjunka in.

Samtidigt kan man kolla på klubbar som Chelsea och Liverpool, som just nu toppar ligan, och dra jämförelsen att de har ju ingen europeisk fotboll den här säsongen. Rent generellt gör engelska lag sämre ifrån sig då de även spelar en internationell turnering. Kanske skulle det vara bättre för oss att bara strunta i allt som inte har med Premier League att göra, och istället ge järnet i vår sista säsong på White Hart Lane?

Jag tror att alla förväntar sig att vi kommer ställa upp med en svagare elva än normalt, då vi alla känner Pochettino så pass väl vid det här laget och vi vet att hur mycket han än snackar om betydelsen av Europa League och hur mycket de kommer satsa så kommer han i slutändan inte att kunna slutföra det, för han finner det inte viktigt nog. Det kommer bli en del unga spelare och en del vilande av viktiga spelare. Erik Lamela är fortfarande skadad och har fått tillåtelse att åka hem till Argentina på grund av personliga grunder, och även Ben Davies samt Vincent Janssen sägs sitta på sidlinjen på grund av skada. Utöver det bör vår trupp vara fulltalig. Toby Alderweireld är tillbaka! Det är nog de mest glädjande nyheterna jag har hört på ett tag nu, då vi har kämpat på som tusan utan honom. Dessutom har vi ett viktigt möte mot United till helgen, där vi kommer att behöva vår belgiske krigare.

CSKA Moskva har vi enbart mött en gång innan, och det var i det första mötet på bortaplan och vår enda vinst i Champions League hittills. CSKA är obesegrade i sina senaste sex matcher i alla turneringar, men deras borta-form har varit allt annat än ideal.

Trolig startelva:

Lloris; Trippier, Vertonghen, Carter-Vickers, Rose; Dier, Sissoko; Onomah, Winks, Alli; Kane

Jag tror att vi kommer att gå vidare till Europa League från den här matchen, frågan är bara huruvida vi faktiskt kommer att göra något vettigt av det eller inte, men det är också en fråga för efter det nya året. Min tro är att vi slår Moskva, förhoppningsvis med en del mål på kontot. Det hade varit en snygg uppvärmning inför söndagens prestigemöte mot United. Målgörandet är dessutom någonting som vi verkligen måste börja få igång, det har varit något av vår Akilles häl och kombinerat med vår förmåga att inte kunna hålla tätt i slutminuterna har det lett till ett par onödiga förluster/oavgjorda matcher. Förhoppningsvis kan vi strypa Wembley-spöket och gå vidare.

/ Emma Tobiasson

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*