Inför Tottenham – Swansea

Efter en veckas paus från Premier League med cupmatch samt Europa League spel är vi nu tillbaka för den 27 spelomgången och vi kommer att ta emot Swansea hela vägen från Wales på White Hart Lane. Det är ett möte som vi hittills aldrig har förlorat i Premier League. 9 matcher har spelats, vi har vunnit 7 och spelat lika 2 gånger, alltså ser oddsen redan här ganska bra ut för våran del. Men med ligatiteln inte allt för långt bort är det ju viktigt för våran del att vi inte börjar säcka ihop nu eller vilar på våra tidigare meriter, något som Pochettino samt hela laget är väldigt noga med att understryka. Ska vi dessutom nå en möjlig titel så är oavgjorda matcher, likt den mot Swansea sist i oktober förra året som slutade 2-2, oerhört slösaktiga och bör hållas till ett minimum.

Swansea har haft en tuff säsong, med ett tränarbyte från Garry Monk som försvann i början av december, via interimtränare Alan Curtis till Francesco Guidolin, som tog över i mitten av januari. Sedan Guidolin klev in har de faktiskt lyckats med att vinna mot Everton och spela lika mot West Brom och Crystal Palace men ligger fortfarande på en 16 :onde plats, som måste anses lite för nära nedflyttningssträcket för att vara bekvämt. Efter en svajig höst med få vinster och få mål så har Svanarna inlett det nya året med 2 vinster, något som måste anses bra med tanke på att de bara kammade hem 4 under hela höstkampanjen. På presskonferensen innan match var minerna ändå goda. Guidolin var borta på grund av sjukdom men assisterande Curtis sade att det kommer bli en svår match men att de inte kommer att ge upp på förhand på grund av hur statistiken ser ut. Han menade även på att de är tippade att åka ner men ser inte detta som något dåligt utan att det är bättre att vara underdogs. Curtis pekar även på att mindre lag har lyckats slå underifrån och det går igen i ligan genom hela den gångna säsongen, att man aldrig kan räkna ut något lag på förhand.

Tottenham kommer med en bekväm 3-0 vinst mot Fiorentina i Europa League i ryggen och trots att vi förlorade cupmatchen mot Crystal Palace i söndags känns det som att det är en god och kämparglad stämning i truppen. Torsdagskvällens uppvisning kändes betryggande efter en något vek match mot Londonrivalerna och spelare som Ryan Mason och Lamela klev fram. Även om vi saknade spelare som Harry Kane och Moussa Dembele, något som alla verkade lite smått nervösa för innan, var det inget som märktes när vi väl satte igång och spelade vår fotboll. Det känns som att vi är ett lag, en trupp, rakt igenom – vare sig det gäller på planen, i matchintervjuer eller på sociala medier. Något som känns otroligt bra i en så viktig fas i klubben. Vi har en god chans att nå Champions League spel, det finns en ärlig chans att vinna ligan och vi är fortfarande med ute i Europa, där en tuff maktkamp mot ett av Tysklands största och starkaste lag väntar härnäst. Vi har en trupp som är ett av de mest vältränade i ligan och som kan rotera åt både höger och vänster, upp och ner. Vi har en tränare med en stark filosofi som han tillämpar med excellens och som har blivit en kärna i hela laget. Men även solen har sina fläckar, som vi såg senast mot Crystal Palace. Här kommer den eviga diskussionen om europeisk fotboll upp, då vår statistik efter kvällar ute i Europa överlag inte ser jättebra ut. Här har truppen en chans att på söndag överbevisa alla och även bevisa för sig själva att de är kapabla till att slå på denna statistik.

Swansea har en skadefri trupp medans Tottenham har Dembele, Vertonghen och N’jie på skadebänken. Carroll med en ankelskada och Kane med en bruten näsa är fortfarande högst osäkra men k a n komma att delta.

Väntad startelva:

Lloris
Walker – Alderweireld – Wimmer – Rose
Dier – Mason
Lamela – Alli – Eriksen
Chadli 

Jag är spänd på att få se hur detta lag tacklar en på förhand ”lätt” match. Trots att de redan har motbevisat mig ett par gånger och verkar ha skärpt sig gällande den här typen av matcher är jag ändå inte övertygad. Frågan är om man som Tottenham-fan någonsin kommer att bli det? Det kommer förmodligen alltid finnas ett litet orosmoln på himlen tills de 90 minuterna har tickat klart och domaren blåser av. Det är helt enkelt den typen av lag vi är och skall jag erkänna finner jag en liten tjusning i det hela. Det adderar den där extra kryddan och spänningen, man vet aldrig när det vänder. Tyvärr adderar det även en hel del psykisk ohälsa till en redan ostabil själ.

Av: Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.