Everton – Tottenham 0-1

Tottenham avslutade säsongen på allra bästa sätt och knep i och med 0-1 vinsten mot Everton 5:e-platsen i Premier League.

 

Förutsättningarna inför den sista omgången av Premier League var ändå gynnsamma för Spurs. Tottenham behövde gärna ta poäng för att vara garanterade spel i Europa League nästa säsong men i och med att Liverpool förnedrades borta med Stoke (förlust 6-1) och Southampton förlorade borta mot Manchester City (2-0) var vägen till en fin 5:e-placering vidöppen. Tottenham gjorde det man skulle och besegrade det blåa Liverpoollaget med 0-1 efter mål av Harry Kane, men vi tar det från början.

Mauricio Pochettinos startelva fick folk att rycka lite på ögonbrynen innan start. Med i startelvan fanns bara 3 försvarsspelare och många frågade sig om argentinaren ville prova spela 3-5-1-1. Dock visade det sig att Nabil Bentaleb vikarierade som vänsterback då Danny Rose inte kom till start i avslutande matchen. Det var en klassisk 4-2-3-1 som Pochettino valde att ställe upp med – en uppställning han använt sig av i princip hela året. Hugo Lloris startade matchen i mål, även om många kanske rent emotionellt hade hoppats att Brad Friedel skulle få avsluta sin karriär med speltid. Dock var det mycket på spel inför sista omgången så valet att ställa den franska kaptenen mellan stolparna var helt rätt! Backlinjen bestod av (från höger) Dier, Fazio, Vertonghen och Bentaleb. Mason kamperade ihop med Dembele som centrala mittfältare och Lamela, Eriksen och Chadli utgjorde den offensiva mittfältstrion (som vanligt). Harry Kane startade ensam på topp.

Matchen började väldigt bra ur ett Tottenhamperspektiv. Mycket bollinnehav, smarta passningar och dominans präglade den första halvleken och Everton såg skakiga och ointresserade ut. Målet lät heller inte dröja. Efter ett anfall lyckades Eric Dier fånga upp andrabollen och skickade in ett inlägg från högerkanten. Harry Kane mötte bollen perfekt med pannan och tryckte in 0-1 för Tottenham. Det var lite Martin Dahlin alá 1994-vibbar över nicken och det var Kanes 21:a ligamål för säsongen. Harry Kane hade haft en lite tyngre vår och gått mållös de senaste 4 matcherna i ligan men nu fick han trycka dit bollen igen. Tottenham ägde som sagt första halvleken totalt och hade 2-9 i målchanser efter dryga 20 minuters spel. Närmast mål för hemmalaget var Kevin Mirallas som tre gånger försökte överlista Hugo Lloris – en gång via ett lamt avslut, en gång med ett skott utifrån och en gång från kanten när han försökte lobba in bollen bakom Lloris. Dock kändes det aldrig riktigt farligt och 0-1 till Tottenham i halvtid var inte annat än mycket rättvist.

Spelet i andra halvlek levde tyvärr inte upp till den kvalitet som bjöds på de första 45 minuterna med Tottenhamögon sett. Everton hade bestämt sig för att i alla fall försöka spela fotboll och var faktiskt det lag som var bättre i andra halvlek. Dock var Spurs, vilket vi inte varit bortskämda med i år, väldigt stabila defensivt sett och Everton var aldrig riktigt nära att kvittera. Tottenham och andra sidan var inte jätteintresserade av att anfalla och man visste att tre poäng skulle innebära en 5:e-plats i ligan och kvalificering direkt till Europa Leagues gruppspel, utan massa kvalrundor i Armenien i juli månad. Väldigt viktigt för lagets uppbyggnad inför nästa säsong.

Matchen slutade alltså 0-1 och det var ett värdigt avslut på säsongen kan jag tycka. Årets spelare, årets genombrott, årets Yiddo – Harry Kane, fick avsluta målskyttet och Tottenham slutade alltså säsongen på en 5:e-plats med 64 inspelade poäng. För att nå Champions League-spel hade det krävts 70p så det var en liten bit ifrån i slutändan. Dock har Tottenham under säsongen vid ett flertal tillfällen visat att man kan slå viket lag som helst i ligan och med ligans yngsta trupp ser framtidsutsikterna ljusa ut.

Pochettino ärvde ett lag förra sommaren och hade inte mycket utrymme att forma laget som han ville. Var så säkra på att det kommer hända saker i sommar och många av spelarna i truppen kommer vi nog aldrig få se i en Spurströja igen. Spännande tider väntar. Jag är i alla fall väldigt positivt inställd för nästa säsong redan nu!

Everton – Tottenham 0-1

Mål:
Tottenham: Harry Kane 24′

Varningar:
Everton: Phil Jagielka 81′
Tottenham: B. Stambouli 80′, Ryan Mason 83′

Startelvor:
Everton: Howard, Jagielka, Coleman, Stones, Galloway (84), Barry, Osman, McCarthy, Barkley (46), Mirallas (73), Lukaku
Avbytare: Robles, Atsu, McGeady, Koné, Besic (46), Naismith (74), Distin (84)

Tottenham: Lloris, Dier, Fazio, Vertonghen, Bentaleb, Mason, Dembele (53), Lamela, Eriksen, Chadli (93), Kane (85)
Avbytare: Vorm, Yedlin, Winks, Onomah, Townsend (85), Soldado (93), Stambouli (53)

Spelarbetyg Tottenham:

Lloris – 7: Hade inte jättemycket att göra men när han väl behövde ingripa var det med pondus och auktoritet. Måste behållas tills nästa säsong!
Dier – 8: Gör det kalasbra på sin kant och underbart inlägg till Kanes 0-1. Ett av årets mest positiva överraskningar.
Fazio – 7: En bra och stabil match. Förlorar inte många nickdueller.
Vertonghen – 7: En 7a på gränsen till 8a. När den belgiska mittbacken spelar som han gjorde idag så är han en fruktansvärt bra tillgång.
Bentaleb – 8: Kan tydligen göra vad som helst i år och få det till succé. Spelade vänsterback som om han inte hade gjort annat. Lugn, stabil, grym.
Mason – 6: Stack inte ut så mycket idag men springer och sliter och gör det han alltid gör.
Dembele – 7: Så mycket boll i den killen! Tyvärr vill inte höften hänga med och han är ofta småskadad. Omöjlig att ta bollen ifrån. Skulle han bara ta lite ego-piller och skjuta mer hade han varit en av ligans bästa centrala mittfältare!
Lamela – 6: Började bra i första halvlek och borde fått bollen vid fler tillfällen då han ofta tog smarta löpningar. Mattades lite i andra. Sparkapital i den gossen!
Eriksen – 7: Underbart bra första halvlek. Fick en mindre framträdande roll i andra halvlek då vi lät Everton föra.
Chadli – 6: Bra, kreativ, men har lite svårt att få fram skotten. Behöver bli några tiondelar snabbare. Då hade målskörden varit än större!
Kane – 8: Målskytt, slitvarg, och definitionen av Tottenham. He’s one of our own!!
Stambouli – 6: Stabil spelare som inte lägger några fingrar emellan. Gör sällan bort sig.
Townsend och Soldado – : Spelade för kort tid för att bedömas.

 

Tilläggstid:
Avslutningsvis skulle jag vilja bli lite personlig så här efter sista matchen för säsongen. I och med att slutsignalen ljöd idag så avslutar jag personligen ett kapitel i mitt liv. Jag har under de senaste, ja vad kan det vara 3-4?, åren varit webredaktionsansvarig för Tottenham Hotspur Sweden. Jag har sett till att det finns underbara skribenter som möjliggör att ni kära läsare kan följa laget ni älskar i form av matchrapporter, nyheter osv. Jag har varje månad sett till att varje match bemannas, tagit ansvar för vad som läggs upp på hemsidan och att sakerna kommer upp i tid. Jag har dock bestämt mig för att avsluta mitt åtagande efter den här säsongen. Efterträdare blir Robin Dronsfield, som vissa av er säkert vet vem det är, och det kommer bli sjukt bra tror jag. Robin kommer antagligen göra den här sidan än bättre än vad jag lyckades med och han sitter redan nu på några idéer om hur hemsidan ska utvecklas och bli bättre. Stort lycka till Robin!!

Innan jag avslutar så vill jag passa på att tacka alla som hjälpt mig utföra mina uppgifter genom åren. Det är styrelsen, THSS-redaktionen, matchskribenter osv. Utan er hade aldrig sidan levt. THSS är 100% ideellt arbete och vi gör det för att vi älskar Tottenham, för att vi älskar att få er andra Tottenhamälskare samlade på samma plats och ta del av allt sidan har att erbjuda. Är det något jag saknar så skulle det vara just aktiviteten på forumet och kommentarerna kring artiklarna som läggs upp. Det finns inget bättre än att argumentera iväg en hel kväll varför just Bentaleb är Tottenhams framtid eller inte, t ex. Så alla ni kära läsare. Orkar och vill ni, hjälp till att få den här sidan, den här samlingsplatsen, denna Tottenhamoas att blomstra och bli den naturliga mötesplatsen för Spursfan från hela landet!

Ni kommer dock inte bli av med mig helt. Jag har lovat att ställa upp och skriva matchrapporter nån gång om det skulle krisa med folk, men mitt ansvar som webredaktionsansvarig är nu över. Det har varit underbart att få leverera läsvärt material till alla där ute, så, Tack så jävla mycket för mig…och ha det gôtt!

COYS

Over and Out

// Jocke Wallgren

3 comments

  1. Tack JOcke, mkt fint jobbat!!!!

  2. Thomas Erlandsson

    Stort tack Jocke. Du har gjort en fantastiskt bra jobb och ser framemot att läsa artiklar i framtiden av dig. Ha en bra sommar och vi hoppas på en ny intressant säsong nästa år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.